Γενική

Πόλεμος Οικολόγων και Κυβέρνησης για τα νερά του Νέστου

Αλέκος Κοντός: «Είμαι σίγουρος ότι το μεγαλύτερο έργο που σχεδιάσθηκε ποτέ για τον νομό Ξάνθης θα γίνει στην ώρας του»

Δηλώσεις των οικολόγων στην εφημερίδα μας

Ευρεία σύσκεψη των φορέων πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Ξάνθης την Πέμπτη το πρωί υπό τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη με θέμα συζήτησης και διερεύνησης σχετικά με την προσφυγή των περιβαλλοντολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αφοράει την ακύρωση του μεγάλου αρδευτικού έργου που θα βοηθήσει το περιβάλλον να ισορροπήσει με τον εμπλουτισμό των υφάλμυρων νερών με γλυκό νερό από τον Νέστο. Είναι ένα έργο 50 εκ. ευρώ που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από την απρόβλεπτη έως και «περίεργη» προσφυγή τους.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Βιστωνίδος, εκπρόσωποι των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου, η υπηρεσία Εγκύων Βελτιώσεων έργων εκπρόσωποι των βουλευτών του Νομού Ξάνθης η ΕΑΣ Ξάνθης και ο υπεύθυνος διαχείρισης υδάτων πόρων κ. Γεωργιάδης. Ο πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, ΟΕΒΕ Ξ. και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στην εισαγωγή του ο Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης ανέφερε ότι πρόθεσή του ήταν να κάνει μία ενημέρωση μιας και το θέμα δεν αφοράει μόνο την Νομαρχία Ξάνθης αλλά όλους.
Ζήτησε κινητοποίηση στην κατεύθυνση προστασίας ζωτικών στην κυριολεξία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του τόπου.
Συνεχίζοντας ο νομάρχης Ξάνθης είπε ότι μετά από δέκα χρόνια αγώνων και μελετών φτάσαμε στο σημείο να εγκριθεί και να ενταχθεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που οδηγεί στην αντικατάσταση των γεωτρήσεων με νερό που θα έρχεται από τον Νέστο με αποτέλεσμα να φύγουν οι γεωτρήσεις που δημιουργούν την υπεράντληση και την υφαλμύρωση και να προσθέτονται νέες ποσότητες γλυκού νερού. «Αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν, οδηγούμαστε στην απερήμωση»..
Επιπρόσθετα ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι τον Νοέμβριο κατατέθηκε μία αίτηση ακυρώσεως, αναστολής στο Συμβούλιο Επικρατείας και στρέφετε κατά της Κοινής Απόφασης για την έγκριση των πεβαλοντικών όρων, κάτι που αν ακυρωθεί από το ΣτΕ παρασύρετε όλο το έργο.
Η αίτηση στρέφετε κατά των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Την προσφυγή καταθέτουν τρία Σωματεία. Το Σωματείο Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, το Σωματείο Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η αίτηση ακυρώσεως προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 6 Μαΐου του 2009. Παράλληλα ασκούν αίτηση αναστολής της εκτελέσεως.
Οι αιτιάσεις των οικολόγων σύμφωνα με τον Νομάρχη Ξάνθης είναι αστήρικτες. Σε σχετικό ερώτημα προς τον Νομάρχη Ξάνθης αν και κατά πόσο μία τέτοια ενέργεια από πλευράς των οικολόγων μπορεί να υποκινείται από συμφέροντα της περιοχής δεν μας απάντησε ευθέως και πιθανολογούμαι ότι δεν στέκουν οι ενέργειές τους.
Ο Προϊστάμενος των Υδατικών Πόρων της Περιφέρειας κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το έργο είναι καθαρά περιβαλλοντικό.
Ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος συμφώνησε στην λογική της αντίδρασης από πλευράς των φορέων γιατί θίγονται άμεσα από την υπεράντληση και την υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων τα συμφέροντα των συνδημοτών του. «Είμαι στο πλευρό σας κύριε Νομάρχα» δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του βουλευτού κ. Σγουρίδη και δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου κ. Καραγκιουλμέζης συμφώνησε με τις όποιες πρωτοβουλίες του Νομάρχη και των υπολοίπων φορέων και δήλωσε την συμπαράστασή του. Εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές οικολογικές οργανώσεις οι οποίες είναι γνώστες της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης κ. Χ’’Ελευθεριάδης ανέφερε ότι οι αγρότες είδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων. «Αν οι οικολόγοι γνωρίζουν άλλο τρόπο για να αποφευχθεί η υφαλμύρωση των υδάτων να μας τον πούν».
Καταπέλτης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κύριος Ανδρικόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε του οικολόγους εχθρούς του κοινωνικού συνόλου των κατοίκων του Νομού Ξάνθης και θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την ενέργειά τους.
Η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι πρέπει να πειστούν τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό. Θα μεταφέρει τις απόψεις όλες στον Δικηγορικό Σύλλογο και θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω νομικές ενέργειες.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Παυλίδης είπε ότι δεν πρέπει οι αντιδράσεις να είναι εκτεταμένες και σε πρώτη φάση να κινηθούν οι φορείς και να συνδράμουν στον δικαστικό αγώνα του ΥΠΕΧΩΔΕ και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων που συνυπέγραψαν για το έργο, υπενθυμίζοντας ότι οι οικολόγοι καταφεύγουν εναντίων της ΚΥΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι των δημάρχων Αβδήρων και Τοπείρου οι οποίοι τάχτηκαν στο πλευρό του Νομάρχη με την λογική ότι οι παραπάνω δήμοι ήδη αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα υφαλμύρωσης.
Σε συνομιλία μας με τον κ. Χάνς Γκέρεντρουπ πρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας-Οικολογίας Νέστου στο ερώτημα αν πίσω από την κίνηση των οικολόγων υπάρχει παρασκήνιο και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων απάντησε κάθετα όχι. Όμως πάντοτε πίσω κάθε ενέργεια υπάρχει πολιτική σκέψη κάτι που επιβεβαίωσε ο Νίκος Καλιαμπάκας γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, όταν του θέσαμε το ερώτημα αν πίσω από την κίνηση των οικολόγων κρύβεται ο Συνασπισμός. «Πίσω από κάθε αποτυχία της Κυβέρνησης κρύβεται ο Συνασπισμός. Φτάνει πια αυτή η καραμέλα» μας είπε.
Σε συνομιλία μας με τον Ξανθιώτη π. Υπουργό Αγρ. Ανάπ. και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό μας επιβεβαίωσε ότι οι οικολόγοι κινήθηκαν εναντίων της ΚΥΑ και ότι ετοιμάζεται δυνατή ομάδα Νομικών σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία για να αντικρούσει τους ισχυρισμού των οικολόγων. Σε σχετική ερώτηση αν κινδυνεύει να ακυρωθεί το έργο τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης και δήλωσε αισιόδοξος ότι το έργο θα γίνει τελικά δίνοντας ζωή και ελπίδα στους Ξανθιώτες αγρότες, αλλά και στο περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα