Γενική

«Το εκπαιδευτικό σύστημα πετάει το παιδί έξω»

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Με το σύνθημα «Μπορώ να μάθω…Δώστε μου την ευκαιρία να προσπαθήσω και αν δεν τα καταφέρω, αφήστε με να νιώσω υπερήφανος ότι προσπάθησα», η Ένωση γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 1 ου Λύκειο Ξάνθης μαζί με τους παράγοντες από την εκπαιδευτική κοινότητα, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έθεσαν επί τάπητος τα θέματα που αφορούν τους μαθητές με τις μαθησιακές δυσκολίες την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στην Ξάνθη. Στην ημερίδα παρέστησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Από τους ομιλούντες αναπτύχθηκαν θέματα όπως: τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για τις μαθησιακές δυσκολίες και παρασχέθηκαν πληροφορίες για την λειτουργία των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ).
Απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, του Νομάρχη και του Δημάρχου Ξάνθης όπως επίσης και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Εύη Στυλιανίδου καθώς και ο κ. Γεώργιος Πυλαρινός, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η κυρία Ασπασία Μουτάφη πρόεδρος της Ένωσης Παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ανέφερε ότι η ημερίδα συνδιοργανώθηκε για την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και την ενημέρωση των γονιών.
Συνεχίζοντας η κ. Μουτάφη ανέφερε την ύπαρξη πολλών προβλημάτων στο σχολείο και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ένωση για την επίλυση αυτών. Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό σύστημα στον τομέα αυτό είπε χαρακτηριστικά: «Το εκπαιδευτικό σύστημα πετάει το παιδί έξω γιατί είναι ανύπαρκτο το θεσμικό πλαίσιο ή ανενεργό. Μέσα στην τάξη τα προβλήματα είναι έντονα και ζητάμε κάθε εκπαιδευτικός να ευαισθητοποιηθεί παρ όλο που δεν είναι αρκούντως εκπαιδευμένος». Τόνισε δε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι σήμερα στηρίζεται στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών. «Εμείς προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους καθηγητές να μάθουν για την δυσλεξία για να μπορέσουν να εντάξουν τα παιδιά μέσα στο σύνολο. Πρέπει να τονίσω ότι τα παιδιά είναι πανέξυπνα». Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια, με διάφορα προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του 1 ου Λυκείου Ξάνθης επεσήμανε: «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την συνδιοργάνωση με την ένωση γονέων με μαθησιακά προβλήματα και την δυσλεξία, ευελπιστώντας ότι θα προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην καλυτέρευση της ζωής αυτών των παιδιών στο σχολείο αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους».
Η κ. Ελένη Λιβανίου εκπαιδευτικός Ψυχολόγος με Διδακτορικό στην γνωστική και κοινωνική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Sussex/Αγγλία μίλησε για την διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών και παρουσίασε το ερευνητικό της έργο με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στην κανονική τάξη».

Σχετικά Άρθρα