Γενική

Η ζεστή σοκολάτα

Γράφει ο Παναγιώτης Κιμούντρης*

Ήταν μια όμορφη Κυριακή. Πήγα στην εκκλησία , άκουσα τον μοναδικό μου φίλο να ψέλνει και ήλθα στο φροντιστήριο, το ησυχαστήριο μου. Αυτή η Κυριακή δεν ήταν όμως μια συνηθισμένη Κυριακή! Θα είχα επίσκεψη από παλιούς μου μαθητές μου, άλλους ακόμη φοιτητές, άλλους φτασμένους επιστήμονες.
Η ώρα ήταν 11 κοντά στο μεσημέρι όταν γύρω μου είχαν μαζευτεί όλοι τους, ο Νίκος, ο Γιώργος, η Μαρία, ο Γκιουνές , ο Χασάν, η Νικολέτα ….. άρχισαν να συζητούν για την ζωή τους. Τους άκουγα με προσοχή , ένοιωθα την αγάπη τους, χρειαζόμουνα την φιλία τους , ήμουνα τόσο μόνος λίγο πριν έλθουν!
Όλοι τους μου έλεγαν ότι χρόνια τώρα ήθελαν να έλθουν να δουν τον καθηγητή τους που τους ενέπνεε, που τους έμαθε τα πρώτα τους βήματα.! Ένοιωσαν ότι τους είχα ανάγκη ….. Μου μιλούσαν για την ποιότητα της δουλειάς τους, της ζωής τους, για τις σχέσεις τους, τους φίλους τους, τις φιλοδοξίες τους!
Πήγα μέσα στο δωμάτιο που χρησιμοποιούσα σαν κουζίνα και γύρισα πίσω με μια μεγάλη κούπα ζεστής σοκολάτας. Έπειτα τους έφερα ένα σύνολο από διαφορετικά φλιτζάνια. Άλλα ήταν ακριβά από πορσελάνη, από κρύσταλλο . Άλλα ήταν φθηνά από απλό γυαλί, άλλα από πλαστικό, άλλα από πηλό. Άλλα είχαν περίεργα σχήματα, άλλα απλά… Τους τα έδωσα και τους είπα να διαλέξουν φλιτζάνια για να τους βάλω την ζεστή σοκολάτα. Τους προσέφερα τη ζεστή σοκολάτα.
Παρατήρησα ότι όλα τα όμορφα , ακριβά φλιτζάνια είχαν εξαφανιστεί. Μόνο τα φθηνά, απλά φλιτζάνια είχαν μείνει αζήτητα! Κάθισα δίπλα τους και άρχισα να τους μιλώ.
Αγαπητά μου , παιδιά! Είναι φυσικό να θέλετε για τον εαυτό σας τα καλύτερα , τα πιο ακριβά. Αυτό είναι η πηγή των προβλημάτων και του στρες σας! Το φλιτζάνι που διαλέξατε δεν έχει καμιά σχέση με την ζεστή σοκολάτα που σας προσέφερα! Είναι μόνο όμορφα, ακριβά , αλλά ίσως και να κρύβουν την ζεστή σοκολάτα που πίνετε. Ο καθένας σας θέλει να πιει τη ζεστή σοκολάτα , να την απολαύσει. Δεν θέλετε το φλιτζάνι ! Αλλά αυτόματα διαλέγετε τα όμορφα, ακριβά φλιτζάνια Τώρα θεωρήστε ότι η ΖΩΗ είναι η ζεστή σοκολάτα και η δουλειά, τα λεφτά και η θέση σας στην κοινωνία είναι τα φλιτζάνια! Αυτά είναι μόνο τα εργαλεία που κρατούν και συντηρούν την ζωή σας. Το φλιτζάνι που έχετε δεν ορίζει , δεν αλλάζει την ποιότητα της ζωής που ζείτε . Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε μόνο στην αξία του φλιτζανιού, ξεχνώντας να απολαύσετε την ζεστή σοκολάτα που ο Θεός σας προσέφερε.
Κάθισα αναπαυτικά στην πολυθρόνα του γραφείου μου και τους μίλησα και λίγο γύρω από την ζωή μου. Είχα και εγώ κάποτε κάποιους φίλους ( στην πραγματικότητα ποτέ δεν μου ήταν φίλοι ) . Ο ένας είναι δικηγόρος που τόσο πολύ ενδιαφερόταν για την ποιότητα του φλιτζανιού που προτίμησε να αναλάβει την υπόθεση της τέως γυναίκας μου , εναντίον μου ! Δυστυχώς για αυτόν ξέχασε ότι το παν είναι η ποιότητα της ζεστής σοκολάτας και όχι τα φλιτζάνι που διάλεξε!! Ο άλλος είναι γιατρός , που ξέχασε ότι όλη μου την ζωή ήμουνα μαζί του και άφησε την γυναίκα του να διαλέξει το ακριβό φλιτζάνι, αντί για την γλυκύτητα της ζεστής σοκολάτας δηλαδή της φιλίας μας. Υπήρχαν , συνέχισα γεμάτος πίκρα , και κάποιοι άλλοι υποτιθέμενοι φίλοι μου, που όταν έμαθαν ότι χώρισα με καταδίκασαν, με έδιωξαν σαν να ήμουνα λεπρός, διάλεξαν και αυτοί τα ακριβά φλιτζάνια και όχι την ποιότητα της ζεστής σοκολάτας.
Φίλοι μου, συνέχισα σκουπίζοντας τα δάκρια μου, πάντα πρέπει να θυμάστε ότι : Ο Θεός σας προσέφερε την ζεστή σοκολάτα , ο Θεός όμως δεν σας δίνει το φλιτζάνι . Αυτό το διαλέγετε εσείς και έτσι καθορίζετε την ζωή σας! Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα για την ζωή! Έχουν τα καλύτερα από τα απαραίτητα!!

Φίλοι μου,
Ζήστε απλά…
Ζήστε γενναιόδωρα…
Μη ξεχνάτε τους πραγματικούς φίλους….
Μιλάτε ευγενικά…
Φροντίστε τη ζωή σας βαθιά…. Και
Αφήστε όλα τα υπόλοιπα στον Θεό ! Θυμηθείτε ότι ο πιο πλούσιος άνθρωπος δεν είναι αυτός που τα έχει όλα , αλλά εκείνος που έχει ανάγκη τα λιγότερα!! Απολαύστε την ζεστή σοκολάτα σας , όπως εσείς νομίζετε ότι είναι πιο ωραία!!

Σχετικά Άρθρα