slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

2 βίντεο από την 84η ΔΕΘ: Ο υπουργός Θ. Καράογλου «παράγει» χυμό από το Ζαχαροκάλαμο της Γενισέας

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Γενισέα» παρουσιάστηκε στο περίπτερο του ΥΜΑΘ

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα» από την Ξάνθη, που αναβίωσε μετά 60 χρόνια μια καλλιέργεια που υπήρχε στην περιοχή αλλά χάθηκε στην πάροδο των χρόνων, αυτήν του ζαχαροκάλαμου, παρουσίασε τα προϊόντα της το απόγευμα της Δευτέρα στο περίπτερο του ΥΜΑΘ στην 84η ΔΕΘ.

Πριν την ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καράογλου στα εγκαίνια του περιπτέρου, η πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Γενισέα» που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Συδινή Ξάνθης, παρουσίασε τα πρωτότυπα προϊόντα της από ζαχαροκάλαμο, όπως πετμέζι από ζαχαροκάλαμο, αλλείμματα για πρωινό με φουντούκι, ταχίνι φυστικοβούτυρο και πετμέζι, γλυκά του κουταλιού με κίτρινη κολοκύθα χωρίς καθόλου ζάχαρη κ.α. Το πετμέζι από ζαχαροκάλαμο παράγεται εξ’ ολοκλήρου από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου καλλιέργειας Γενισέας δήμου Αβδήρων, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

«Καλλιεργούμε ζαχαροκάλαμο όχι υβρίδιο, αλλά τον παραδοσιακό σπόρο που είχαν οι γονείς μας», είπε η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Γενισέα», που αποτελείται σήμερα από 7 γυναίκες μέλη (από 5 αρχικά) και έχει αυξήσει φέτος την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στα 50 στρέμματα, ενώ κάνουν ήδη εξαγωγή στην Ελβετία.

«Οι καταναλωτές μπορούν έχοντας ένα βαζάκι πετμέζι στο σπίτι τους να φτιάξουν ένα φανταστικό αναψυκτικό, χειμώνα καλοκαίρι», όπως λέει η κ. Αμανατίδου αποκαλύπτοντας ότι στα σχέδια της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να κατασκευάσει βιολογικό αναψυκτικό από χυμό ζαχαροκάλαμου.

Γενικά, σκοπός τους είναι να κρατήσουν την παράδοση και να μην την αλλοιώσουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους (zaxarokalamo.gr), το 2006 ξεκίνησαν την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου παίρνοντας πληροφορίες από βιώματα των γηραιότερων του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950- 1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Μαζευόταν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν. Στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου με την προσθήκη κολοκύθας γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. Ήταν απαραίτητη γλυκαντική ουσία στα χρόνια της φτώχιας.

Αυτήν την στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία κατοχύρωσης του προϊόντος τους ως ΠΟΠ.

Σημειώνεται ότι η εκθεσιακή συμμετοχή του Διοικητηρίου στη ΔΕΘ δεν περιορίζεται όπως τις άλλες χρονιές σε μια στατική παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των στόχων του, αλλά με μια σειρά εκδηλώσεων εντός του περιπτέρου του (Περίπτερο 15, stand 32) συμβάλλει στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης στη λογική της ενίσχυσης του brand name “Μακεδονία”. Παράλληλα παρουσιάζει τους στόχους του για την εξωστρέφεια και την καινοτομία στις περιοχές αρμοδιότητάς του.

Σε όλη τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ θα δίνεται από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η ευκαιρία σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αφηγηθούν τη βιωματική εμπειρία από την ίδρυση και λειτουργία της επιχειρηματικής τους δράσης.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο