Ατζέντα Τελευταία Νέα

16 Οκτωβρίου 2014 «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς»

 ekab_diasosi

Ας σώσουμε περισσότερες από 100.000 ζωές!

 Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Αυτή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: στο δρόμο, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια άθλησης ή άλλης επίπονης δραστηριότητας… Η συντριπτική πλειοψηφία καρδιακών ανακοπών συμβαίνει στο σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας που παρευρίσκονται έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του δικού τους ανθρώπου αρκεί να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Η εφαρμογή Κάρδιο-Πνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους απλούς πολίτες, αυξάνει την επιβίωση 2 έως 3 φορές. Δυστυχώς όμως σήμερα εκτελείται μόνον σε 1 στις 5 καρδιακές ανακοπές. Γι’ αυτό λοιπόν λιγότεροι από 1 στους 10 από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Αυξάνοντας τη συχνότητα εκτέλεσης ΚΑΡΠΑ μπορούν να σωθούν 100.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη!

Για να γίνει πιο κατανοητό, οι 350.000 θάνατοι από καρδιακή ανακοπή αντιστοιχούν σε 1.000 θανάτους κάθε ημέρα ενός έτους. Σαν να συντρίβονται καθημερινά 2 γεμάτα jumbo jets αεροσκάφη με κανέναν επιζήσαντα! Συγκριτικά, 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα αλλά η επένδυση για την ΚΑΡΠΑ δεν είναι ανάλογη της επένδυσης για τους δρόμους και την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Η ΚΑΡΠΑ είναι πιο εύκολη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και σώζει ζωές.

Κάνοντας ΚΑΡΠΑ δεν μπορείς να κάνεις κακό,

το μόνο κακό είναι να μην κάνεις τίποτα.

Στις 16 Οκτωβρίου 2014 σε πολλές Ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές πόλεις, διοργανώνονται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με δράσεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων, με επιδείξεις και εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ σε ανθρώπινα ομοιώματα – προπλάσματα. Το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και Δράμας,, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτές τις δράσεις, διοργανώνει εκδηλώσεις στις πόλεις:

Καβάλα: στην Πλατεία «Καπνεργάτη» και ώρες 10:00 – 14:00 και

Δράμα: στην Κεντρική Πλατεία και ώρες 10:00 – 14:00.

Σχετικά Άρθρα