slider Ελλάδα Τελευταία Νέα

14-20 Οκτωβρίου: Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Μια αποτελεσματική λύση στα περιστατικά γονικών αρπαγών παιδιών

H σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την οικογενειακή διαμεσολάβηση που αποσκοπεί στην προώθηση της σημασίας της στις περιπτώσεις γονικής αρπαγής παιδιών.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Missing Children Europe», τα εθνικά της μέλη από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα, και τα δίκτυα των διαμεσολαβητών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης προκειμένου να προωθήσουν την σημασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης στα περιστατικά των γονικών αρπαγών.

Πρωταρχικός στόχος είναι να αναδείξουν τη διαμεσολάβηση και να την κάνουν γνωστή ανάμεσα σε γονείς, διαμεσολαβητές, επαγγελματίες -όπως είναι οι δικηγόροι- με σκοπό να γίνει κατανοητή και να προωθηθεί από φορείς νομικής συμβουλής και συνδρομής ως η καλύτερη λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία του παιδιού. Παρά το ποσοστό επιτυχίας της η διαμεσολάβηση παραμένει μια λύση που δεν αξιοποιείται επαρκώς  στην Ευρώπη.

 

Στην Ευρώπη, μια ήπειρο χωρίς σύνορα, οι διεθνείς γάμοι είναι όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν περίπου 250 χιλιάδες διακρατικοί γάμοι στην Ευρώπη, με το ποσοστό των μικτών γάμων  να ανέρχεται στο 15% επί του συνόλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γάμος καταρρέει και κλιμακώνεται σε ενδοοικογενειακή σύγκρουση. Όταν ο ένας γονέας παίρνει το παιδί του σε άλλη χώρα χωρίς την άδεια του άλλου γονέα, τότε έχουμε να κάνουμε  με γονική αρπαγή. Στην Ευρώπη, οι γονικές αρπαγές αντιπροσωπεύουν το 1/4 των περιπτώσεων των εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις  Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας 116000 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

 

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί την πιο εμφανή λύση για την επίλυση ενδο-οικογενειακών διαφορών, ωστόσο η εμπειρία μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική για το παιδί που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο γονείς, αλλά και για τους ίδιους τους γονείς που συνήθως καταλήγουν να βρίσκονται για πάρα πολλά χρόνια σε νομική διαμάχη μεταξύ τους. Αντ’ αυτού η διεθνής οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικότερη και λιγότερο συγκρουσιακή διαδικασία. Στη διαμεσολάβηση εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαμεσολαβητές έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους γονείς προκειμένου να βρουν μια λύση σύμφωνα με την κατάσταση της οικογένειας, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές ικανοποιώντας τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών.

 

«Τα παιδιά θεωρούν ότι οι γονείς τους είναι σε θέση να λάβουν ορθές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θέλουν οι γονείς τους να βρουν από κοινού λύσεις και πιστεύουν ότι είναι ικανοί να το κάνουν. Όταν όμως οι συγκρούσεις είναι σφοδρές μπορεί να χρειάζονται κάποια βοήθεια για να επικεντρωθούν εκ νέου στο συμφέρον των παιδιών τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαμεσολάβηση μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσει τους γονείς» τονίζει η Hilde Demarré από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Missing Children Europe», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας αποτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Η διαμεσολάβηση είναι εθελοντική και άκρως εμπιστευτική. Ως αποτέλεσμα, οι συμφωνίες διαμεσολάβησης τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο διότι και οι δύο γονείς την βρίσκουν ως μια δίκαιη λύση. Η έρευνα δείχνει ότι η ευημερία των παιδιών είναι πιο εφικτή όταν οι δύο γονείς πιστεύουν ότι η λύση που έχει δοθεί είναι δίκαιη για τα δύο μέρη.

 

Κατά το διάστημα από 1/1/2018 έως και 31/12/2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», 191 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων το 5,2%  αφορούσαν σε περιστατικά γονικών αρπαγών.

 

Αντίστοιχα κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως και 30/06/2019 ο Οργανισμός δέχθηκε πενήντα εννέα (59) αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων το 3,4%  αφορούσε σε γονικές αρπαγές.

 

Σχετικά με τον Οργανισμό Missing Children Europe

Το Missing Children Europe (MCE) είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για εξαφανισμένα και σεξουαλικά εκμεταλλευόμενα παιδιά, αντιπροσωπεύοντας 32 οργανώσεις από 27 ευρωπαϊκές χώρες. Παρέχουν τη σύνδεση μεταξύ της έρευνας, των πολιτικών και των οργανισμών για την προστασία των παιδιών από κάθε είδους βία, κακοποίηση ή παραμέληση που προκαλείται ή που προκύπτει από την απώλειά τους.

 

Το Missing Children Europe συντονίζει το δίκτυο διασυνοριακών οικογενειακών διαμεσολαβητών που αποτελείται από 178 εκπαιδευμένους οικογενειακούς διαμεσολαβητές που βοηθούν στην πρόληψη και την επίλυση διασυνοριακών οικογενειακών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των γονικών αρπαγών.

 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διασυνοριακή οικογενειακή διαμεσολάβηση στην ιστοσελίδα: http://crossbordermediator.eu/

 

Τι είναι η διαμεσολάβηση και πώς λειτουργεί;

 

Παρακολουθήστε το βίντεο ευαισθητοποίησης εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο [email protected] ή στο +30 210 3306 140.

Σχετικά Άρθρα