slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

100 χρόνια ιστορίας της Ξάνθης σε ένα βιβλίο… | Δείτε video και φωτογραφίες από την σημερινή παρουσίαση στο αμφιθέατρο

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου (1919-2019) της πόλεως μας την Πέμπτη 29, Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης  πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του επετειακού τόμου «Εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της Ξάνθης» την οποία εξέδωσε η μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Ιωάννης Μπακιρτζής επίκουρος καθηγητής τμήματος ιστορίας και Εθνολογίας σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Εμμανουήλ Χούμας Ιστορικός, ο π.Σωφρόνιος Γκουτζίνης πρωτοσύγκελλος της ιεράς μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι καλεσμένοι μητροπολίτες για τον εορτασμό του πολιούχου της Ξάνθης, εκπρόσωποι του στρατού της αστυνομίας του δήμου και της περιφέρειας και πλήθως κόσμου

Την εκδήλωση συντόνισε ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

 

 

Δείτε μικρό βίντεο:

 

Δείτε φωτογραφίες:

     

 

Μικρή εισαγωγή του βιβλίου:

Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τον βουλγαρικό ζυγό το 1919 έγινε σε μια εποχή που οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης ήταν λαμπρές. Η αγορά του καπνού δεν επηρεάστηκε από τα πολεμικά γεγονότα και ήταν ακμαία. Η γεωργική παραγωγή με τον ιδρώτα και το μόχθο του Έλληνα αγρότη είχε ανοδική πορεία.

Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομική ανάπτυξη ήταν καθοριστική. Σε λίγα χρόνια η παραγωγή αγροτικών προϊόντων κατέστησε την Θράκη σιτοβολώνα. Έτσι η Ελλάδα κατόρθωσε να επωφεληθεί από τα δάνεια που της είχαν παραχθεί. Τόσο ώστε η χώρα που είχε συγκεντρώσει όλο σχεδόν το διάσπαρτο ελληνισμό να κατορθώσει να νικήσει τον εισβολέα ιταλικό στρατό το 1940…

Μια φωτογραφία από το βιβλίο:

 

 

Σχετικά Άρθρα