Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

10 ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Ποντιακών χορών-10 χρόνια ΠΟΕ.

pontioi2 pontioi1

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας για να παρακολουθήσουν το «10 ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών» που φέτος ήταν αφιερωμένη στην μεγάλο Έλληνα, από την Τραπεζούντα του Πόντου, δημοσιογράφο, χρονογράφο, ευθυμογράφο και θεατρικό συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ.

Η άψογη φιλοξενία, η οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός έδωσαν την ευκαιρία σε σχεδόν 2500 νέες και νέους από τις τέσσερες άκρες της Ελλάδος μας να ξεδιπλώσουν τα χαρίσματα τους στους παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και να διατρανώσουν την πίστη τους στις παραδόσεις των προγόνων τους, των Ελλήνων του Πόντου.

Το φετινό φεστιβάλ συνέπεσε με τα λαμπρά γενέθλια των 10 χρόνων από την δημιουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε).

Με το σύνθημα «10 χρόνια αγώνα για την καταξίωση του Ποντιακού Ελληνισμού» οι νέες και νέοι που ανήκουν στους Συλλόγους της ΠΟΕ, απαίτησαν και διεκδικούν:

– Την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

– Τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

– Την ΜΗ μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, σε τζαμί.

– Την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων αδελφών στην μητέρα Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕ, ήταν εκεί με μέλη της νεολαίας του και μουσικούς του Συλλόγου που συνόδεψαν τους χορούς που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ανατ. Μαεδονίας και Θράκης.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα