slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

10 Μαρτίου 2019: Ο “Εσπερινός της Συγχωρήσεως” στον Μητροπολιτικό Ναό στην Παλιά πόλη της Ξάνθης

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Με την συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθος πιστών τελέστηκε σήμερα Κυριακή  10 Μαρτίου 2019  (της Τυρινής) στις 6 το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και περιθεωρίου κ.κ,. Παντελεήμων.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή και εν συνεχεία σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Ξάνθης καθώς και το παριστάμενο εκκλησίασμα αντήλλαξαν μεταξύ τους τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, αιτούμενοι και παρέχοντες συχώρεση όπως ορίζει η τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχόμενοι παράλληλα Καλή Τεσσαρακοστή και καλή δύναμη στον Πνευματικό Αγώνα της περιόδου αυτής.

Δείτε φωτογραφίες από τον εσπερινό:

Τι είναι ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως και οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί
Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως (ή Συγνώμης). Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Εσπερινός της Συγχωρήσεως λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας οι πιστοί ασπάζονται το χέρι του Ιερέα (ή των ιερέων αν υπάρχουν περισσότεροι) ζητώντας συγχώρεση και στη συνέχεια ασπάζονται ο ένας τον άλλον ζητώντας συγχώρεση και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά – έφ’ όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, άλλ’ ως Βασιλέα Θεό).

Σχετικά Άρθρα