Οικολογία Τελευταία Νέα

1 ο Διοικητικό συμβούλιο και κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο ΕΠ ΑΜΑΘ

epamath koph (1) epamath koph (2) epamath koph

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Μάνος Κουτράκης, Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βέργος Βεργίδης, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ κ. Γεώργιος Καμπάς ο εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Οικολογικών Οργανώσεων κ. Χάνς Γέρεντρουπ, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κατσιμίγας και κ. Δημήτριος Χαϊτίδης,  τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Φ.Δ. Αναπλ. Καθ. Γεώργιος Συλαίος και Επικ. Καθ. Γεώργιος Γκαϊτατζής.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. Δρ. Μάνου Κουτράκη, Τακτικού Ερευνητή του ΙΝΑΛΕ-ΕΛΓΟ, με τον απολογισμό των δράσεων για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το απερχόμενο έτος 2014 και φυσικά τα όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για το έτος 2015, τελευταίο έτος της προγραμματισμένης χρηματοδότησης του ΦΔ από το ΕΠΕΡΡΑΑ (Επιχειρησιάκο Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Αναπτυξη).

Πιο συγκεκριμένα το 2014 ήταν μια σημαντική χρονιά για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΑΘ έχουν ήδη ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των προστατευομένων ειδών του Πάρκου. Με επιτυχία συνεχίζονται επίσης από τον Φορέα τα προγράμματα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού και των αποικιών Ερωδιών του Πόρτο Λάγος και της Κεραμωτής. Στη συνέχεια  παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος επόπτευσης και φύλαξης του Πάρκου και όλες οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών, που πραγματοποιήθηκαν το 2014.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση από τους αναδόχους των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του έργου που αφορά  τον «Υπολογισμό και αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας και του οικολογικού αποτυπώματος του ΕΠΑΜΑΘ» το οποίο χρηματοδοτείται μέσω της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» και βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης.

Στη συνέχεια, όπως κάθε χρόνο, έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας. Φέτος τυχερή ήταν η κα. Σάσα Μιχαηλίδου, Επόπτης-Ξεναγός του Φορέα. Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ευχές όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και τη συνέχισή του μετά το 2015!

Σχετικά Άρθρα