slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Όταν οι λύκοι ντύνονται αρνιά…

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  «σπάει κόκκαλα» το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας όπως διαβάζουμε μέσα από πολλά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο:

«Με γνώμονα την προώθηση του αθλητικού πνεύματος ανάμεσα στους εκατοντάδες εργαζομένους της, αλλά και τις οικογένειές τους, η SUNLIGHT, εκτός από τη στήριξη στη διοργάνωση, επιδοτεί με δωρεάν συμμετοχές όλους τους εργαζομένους της που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον αγώνα, για όποια διαδρομή επιλέξουν. Τέλος, η εταιρεία θα προμηθεύσει με δωρεάν αθλητικά μπλουζάκια όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στον παιδικό αγώνα, ο οποίος μάλιστα φέτος έχει λάβει το όνομα «Happy SUNLIGHT Kids – Τρέχουμε γεμάτοι ενέργεια» (αγώνας 1 χλμ.).» ενώ μεγάλος χορηγός του Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου είναι και η COSMOTE E- VALUE. 

«Σε μία δράση οικολογικού περιεχομένου από κοινού προχωρούν ο Δήμος Ξάνθης και το Γαλακτοκομείο ΡΟΔΟΠΗ…..θα γίνει δεντροφύτευση, παρουσία του δημάρχου Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελη.

Ο υπεύθυνος Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης & Γραφείου Τύπου της εταιρίας Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (βλ. γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ), κ.Kωνσταντίνος Τόλης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου και εταιρίας από προηγούμενες δράσεις, σημειώνοντας πως αυτές οι δραστηριότητες αφήνουν παρακαταθήκη στις νέες γενιές, να έρθουν κοντά στο περιβάλλον και στις ανάγκες του.»

Μερικές εύλογες απορίες:

“Στα πλαίσια της προώθησης του αθλητικού πνεύματος εντάσσεται η τεράστια εντατικοποίηση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους  σε δύσκολες για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες; Ακόμα και στην πόλη μας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα η εμπορευματοποίηση μέχρι και του κλασικού αθλητισμού ώστε ένας αγώνας δρόμου, και μάλιστα παιδικός, να παίρνει το όνομα επιχείρησης; Μήπως είναι  χαρούμενα παιδιά  αυτά που ο πατέρας και η μητέρα τους γυρνάνε σπίτι «τσακισμένοι» από τη δουλειά και με τους μισθούς τους δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειάς τους;;;

“Πώς γίνεται να βρίσκονται χρήματα από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για χορηγίες, δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ή άλλα (π.χ επεκτάσεις – περιφράξεις, κ.α.)  αλλά να μην βρίσκονται για να ανέβουν τα μεροκάματα των εργαζομένων που παράγουν τον τεράστιο πλούτο που πηγαίνει στις τσέπες των μετόχων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Διαβάζουμε στον αστικό τύπο: «Καθαρά κέρδη 4,67 εκατ. για τη Sunlight το α΄ εξάμηνο του 2019» («Καθημερινή»,13.9.2019), «Ποδαρικό με εμπορική επέκταση στη Γαλλία, ιδρύοντας τη θυγατρική Olympus Foods France, έκανε εφέτος ο Όλυμπος (Ελληνικά Γαλακτοκομεία). Έχει προηγηθεί την τελευταία διετία η ίδρυση πέντε ακόμη θυγατρικών εμπορικών εταιρειών σε Σουηδία, Σκόπια, Αλβανία, Σερβία και Μεγάλη Βρετανία… τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 22,090 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 6,14%. Πέρυσι η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 7,261 εκατ. ευρώ ενώ για τη χρήση του 2018 η πρόταση είναι για διανομή μερίσματος 5,088 εκατ. ευρώ.» (capital.gr 14.8/2019)

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι  πραγματικά ένα πολυεργαλείο για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που τα ΜΜΕ συνοδεύουν την προβολή τέτοιων δράσεων με διθυραμβικά λόγια και ευχαριστίες, ως αναγνώριση της προσφοράς των «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών που δήθεν «αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους», παρουσιάζουν τους καπιταλιστές ως ευεργέτες των εργαζομένων και του λαού.

Θέλουν να αποδεχτούμε ως χρήσιμη και αναγκαία την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη λειτουργία των επιχειρήσεων με εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης για το κέρδος. Όμως, ο ίδιος ο πρωταρχικός σκοπός της παραγωγής στον καπιταλισμό, που είναι το κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, καθορίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», ούτε επιχειρήσεις «με κοινωνικές ευαισθησίες». Και όσοι εργάζονται στις επιχειρήσεις όλων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στην Ξάνθη το γνωρίζουν ή καλύτερα το βιώνουν καλά στο πετσί τους! 

Σε όσους θέλουν να φιλάμε το χέρι των εκμεταλλευτών μας ως ευεργέτες

Απαντάμε με οργάνωση – ταξικό αγώνα – συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Για μια κοινωνία που αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα είναι και αυτοί που θα τον καρπώνονται!

ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ξάνθης του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα