Κοινωνία Τελευταία Νέα

Χτίζουμε μαζί το αύριο στα παιδικά χωριά SOS Θράκης

 paidika xoria sos (1) paidika xoria sos

Στo πλαίσιο της συνέχισης των δράσεων του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας (Π.Ε.Μ), τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, τα Δ.Ε.Ν. όπως τα αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά, πραγματοποίησαν μια ημερήσια δράση ευαισθητοποίησης στο Παιδικό Χωριό SOS, στην Αλεξανδρούπολη.

Το Σάββατο 05-12-2015, 13 παιδιά του Παιδικού Χωριού Θράκης υποδέχθηκαν μια ομάδα των Δ.Ε.Ν. η οποία αποτελούνταν από 13 παιδιά και νέους της μειονότητας και της πλειονότητας συνοδευόμενοι από 6 εμψυχωτές.  Με το ειδικό προσωπικό του Χωριού και τους εμψυχωτές της ομάδας ΔΕΝ, οι δύο ομάδες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να παίξουν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν βιώματα και εμπειρίες.

Σκοπός της ημερήσιας αυτής επίσκεψης ήταν να δημιουργηθεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένας «κοινός τόπος» γνωριμίας και αποδοχής. Άλλωστε τόσο το Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων όσο και τα παιδικά χωριά SOS ενισχύουν -από διαφορετικές αφετηρίες το κάθε ένα- την αρμονική ένταξη και συνύπαρξη των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που μαθαίνουν σε μικρούς και μεγάλους ότι η διαφορετικότητα στην κουλτούρα, την γλώσσα και τις εμπειρίες αποτελεί πλεονέκτημα και πλούτο.

Οι εμψυχωτές των Δ.Ε.Ν, η ομάδα νέων που συμμετείχε και οι γονείς τους, είχαν από καιρό προετοιμάσει διάφορες δραστηριότητες στις συχνές συναντήσεις που πραγματοποιούν στο χώρο των Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος. Η συνάντηση ξεκίνησε με ασκήσεις γνωριμίας, οι οποίες έδωσαν το χώρο και το χρόνο στην καλλιέργεια σχέσης ανάμεσα στα παιδιά και τους εμψυχωτές. Στη συνέχεια η σκυτάλη δόθηκε στη χειροτεχνία που έδωσε τη δυνατότητα να  αξιοποιηθεί η δημιουργικότητα των παιδιών κατασκευάζοντας ενθύμια-μαγνητάκια για το ψυγείο. Οι ομάδα νέων των Δ.Ε.Ν, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εμψυχωτές προετοίμασε ένα μπούφε, έναν «σοφρά» που χωρούσε όλες τις γεύσεις και όλους τους συμμετέχοντες. Οι τοπικές παραδοσιακές γεύσεις δοκιμάστηκαν από όλους κι έμειναν αξέχαστες. Η εκδήλωση έκλεισε με πολλά παιχνίδια και ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους οικοδεσπότες για αυτήν τη ξεχωριστή και γεμάτη μέρα που από τη μία αποκάλυψε τη δύναμη της διαφορετικότητας και από την άλλη έδωσε το έναυσμα για παρόμοιες συνεργασίες στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα