slider Ροδόπη Τελευταία Νέα

Χρυσοθήρες έψαξαν θησαυρό στην Ξυλαγανή και ανακάλυψαν μια ..σπηλιά!!!

του Δήμου Μπακιρτζάκη xronos.gr

Χρυσοθήρες έφεραν στο φως σπηλιά στην Ξυλαγανή, επιβεβαιώνοντας έτσι τις μαρτυρίες κατοίκων για την ύπαρξή της. Την είδηση κομίζει ο δικηγόρος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Κατσιμίγα “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” Χρήστος Χατζηπέμου, ερωτώμενος σχετικά από τον “Χ” και κάνοντας γνωστό ότι είναι ενήμερη η τοπική αρχαιολογία.

Ο κος Χατζηπέμου περιγράφει για την ανεύρεση της σπηλιάς “την ίδια στιγμή (15-4-19) που στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής πραγματοποιούνταν ομιλία του καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Νικόλαου Ευστρατίου με θέμα «Η αρχή της προϊστορίας στη πεδιάδα της Ροδόπης: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα», μια σπηλιά στο βουνό της Ξυλαγανής (Κρεμαστό ή Ασάρ Τεπέ), ήρθε στο φως της δημοσιότητας για να επιβεβαιώσει τους παλιούς κατοίκους της περιοχής που προφορικά υποστήριζαν την ύπαρξή της.

Πρόκειται για σπηλιά που έφεραν στο φως επιτήδειοι χρυσοθήρες, σκάβοντας μέσα στη γη, χωρίς να είναι γνωστό εάν οι προσπάθειές τους …ευοδώθηκαν ή όχι. Αυτό όμως που όμως εξαιτίας της δράσης τους αναδείχτηκε, είναι το εύρος της εισόδου του σπηλαίου αλλά και το γεγονός ότι εκτείνεται σε βάθος αρκετά μέτρα κάτω από την προϊστορική ακρόπολη. Συνδέονταν μ’ αυτήν; Φιλοξενεί το σπήλαιο αξιόλογους αρχαιολογικούς θησαυρούς; Παρουσιάζει εκτός από αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον; Ο χρόνος θα δείξει… Αρκεί να μην καταντήσει και το σπήλαιο αυτό σαν της Μαρώνειας”.

Με αφορμή το τελευταίο του σχόλιο που είναι μία πραγματικότητα για ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα στη Ροδόπη, ο κος Χατζηπέμου σημειώνει πως “η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή μας έχει μείνει πίσω. Και το νομικό πλαίσιο δεν διευκόλυνε”, λέει από τη νομική του εμπειρία. Η ανάδειξη αυτής της σπηλιάς τυχαία, επιβεβαιώνει ότι  η αρχαιολογική σκαπάνη έχει πολλά ακόμη να ανακαλύψει στη Ροδόπη. Αν φυσικά πιάσει δουλειά!

 

Σχετικά Άρθρα