slider

Χάνεται η ιστορία της Ξάνθης | γεφύρι κοντεύει να καταρρεύσει (φωτογραφίες)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Ο νομός της Ξάνθης διαθέτει μεγάλο πλούτο από γεφύρια τα οποία είναι κτισμένα στην κοίτη του ποταμού Κόσυνθου, και σε άλλους ορεινούς χειμάρρους, και τα περισσότερα έπαψαν να χρησιμοποιούνται μετά το 1925 όταν φτιάχτηκε ο ασφαλτόδρομος. Ένα γεφύρι που πραγματικά βρίσκεται υπό κατάρρευση είναι το γεφύρι κοντά στο φυλάκιο 42 στον παλιό δρόμο Μελίβοια- Συνόρων το οποίο μέσα στα προηγούμενα έτη έχει βανδαλιστεί από χρυσοθήρες και έχει αφεθεί στην τύχη του όπως και ο παλιός δρόμος, τα εικονοστάσια που υπήρχαν εκεί βρύσες και άλλα…

Μια αναγνώστρια του XanthiNews.gr η κα Ειρήνη Κωτσάκη, μας απέστειλε φωτογραφίες από το σημείο που δείχνουν πραγματικά ότι η κατάσταση του γεφυριού είναι σοβαρή και χρήζει άμεσης επέμβασης. Αν θέλουμε να κρατήσουμε την ιστορία μας καλό θα ήταν να βοηθήσουν οι φορείς του τόπου μας για την διάσωση τους! Δήμος και Περιφέρεια θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ΑΜΕΣΑ!!!! Το ίδιο και η Μητρόπολη Ξάνθης μιας και υπάρχουν στο σημείο βανδαλισμένα εκκλησάκια και η εικόνα της Παναγίας είναι πεταμένη κάτω στο έδαφος…

Η Ειρήνη Κωτσάκη γράφει στην καταγγελία της: Πολλαπλές καταστροφές στον παλιό δρόμο Μελίβοιας- Συνόρων μέσω Φυλακίου 42. Έχουν βανδαλίσει οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή. Εικονοστάσια, πινακίδες, γεφύρια μέχρι και το τοιχίο αντιστήριξης του δρόμου! Εικόνες ντροπής και προβληματισμού. Αλλά τα έργα για την διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας, συνεχίζονται κανονικότατα!!

Λαθροανασκαφές στην βάση πέτρινου γεφυριού μετά το φυλάκιο 42, Δημάριο, Ξάνθη:

Η εικόνα μιλάει από μόνη της…οι ανεγκέφαλοι χρυσοθήρες και τα έργα τους…θαυμάστε:

Το νερό θολό από την διάνοιξη του καθέτου άξονα της Εγνατίας. Το Σακκόρεμα αποτελούσε παράδεισο με τα τυρκουάζ νερά του και τις σπάνιες ορχιδέες του. Τώρα μονό λάσπη! Τα γεφύρια λεηλατημένα …εγκατάλειψη, αποσύνθεση και φθορά σε μια Ελληνική γωνιά της ορεινής Ξάνθης. Αυτοί οι κύριοι που περιδιαβαίνουν με τις γραβάτες με τόσο αέρα και άνεση στις υπηρεσίες, έχουν την παραμικρή ιδέα τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο:

Ο περιβόητος Δρόμος του Μεταξά. έκλεψαν ακόμη και τις πέτρες από το τοιχίο αντιστήριξης του δρόμου:

Το ρημαγμένο εικονοστάσι που βλέπετε είναι χτισμένο δίπλα στο στρατιωτικό φυλάκιο 42 , 7χλμ μέντα την Μελίβοια στα πομακοχώρια Ξάνθης. Επισκέπτομαι την περιοχή εδω και 10 χρόνια. Κάθε φορά παρατηρώ καταστροφές και μια προσπάθεια αφανισμού του εικονοστασίου. Βρήκα την καταστραμμένη εικόνα της Παναγίας πεταμένη στο διπλανό ρέμα και τις πινακίδες πυρολυμένες τριγύρω. Από όσο γνωρίζω μετά την κατάργηση της χρήσης του φυλακίου από τον στρατό το 2007, το κτίριο πέρασε στα χέρια κυνηγών. Τα συμπεράσματα άδικα σας….

Φωτογραφία 15.09.2018:

Και τσαλακωμένη και πεταμένη στο ρέμα:

Φωτογραφία του 2009:

Φωτογραφία του 2009:

Φωτογραφία του 2009:

Το γεφύρι πριν 15 χρόνια. Φωτογραφικό αρχείο Μιχάλης Πασαλής:

Σχετικά Άρθρα