Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη

10η Περίοδος / 27 Μαρτίου έως και 21 Απριλίου 2016

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός, καθώς παρουσιάζει στην ακριτική πόλη μας και την περιφέρεια εκδηλώσεις και δράσεις μοναδικές. Για δέκατη συνεχή χρονιά, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, αλλά και αξιόλογοι φερέλπιδες σπουδαστές, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σ’ ένα κοινό που σταθερά αναμένει την ετήσια αυτή γιορτή.

Αξιοσημείωτες είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις που πλαισιώνουν τις συναυλίες του φεστιβάλ, και που γίνονται με δωρεάν συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και των Ωδείων της Ξάνθης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της κλασικής μουσικής, να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η σπουδή της και να διερευνήσουν τις προοπτικές που εμφανίζει η επαγγελματική ενασχόληση με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, καθηγητής πιάνου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αγαπητός φίλος πλέον κ. Λάμπης Βασιλειάδης, από τη πρώτη χρονιά διοργάνωσης πλησίασε με γενναιοδωρία ψυχής τη μικρή μουσική κοινότητα της πόλης μας. Σε κάθε εμπνευσμένο σεμινάριο που ακούραστα πρόσφερε στους μαθητές, μέσα σε μια οικεία ατμόσφαιρα, πάντα προσιτός και με χιούμορ, μοιράστηκε τις πολύπλευρες γνώσεις του πάνω στον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα και το συνδυασμό του με την ερμηνευτική παράδοση των μεγάλων Ρώσων πιανιστών του 20ου αιώνα – μια παράδοση που ο ίδιος γνώρισε δίπλα στον Βίκτορα Μερτζάνοφ, καθηγητή του Ωδείου της Μόσχας.

Η αμεσότητα του χαρακτήρα καθώς και η ευφυής, εξ-αιρετική προσέγγιση της μουσικής ερμηνείας και διδασκαλίας, συνθέτουν την καλλιτεχνική προσωπικότητα του δεξιοτέχνη αυτού πιανίστα, αλλά και σφραγίζουν την φυσιογνωμία του φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους του διοργανωτές αυτού του θεσμού κι ευχόμαστε την πολύχρονη διαδρομή του.

Μαρία Ζαφειρίου

Δασκάλα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα