Γενική

«Υποψία περί στησίματος σκηνικού ενάντια στο ακαδημαϊκό άσυλο»

Ο Γ. Κολλάρος, Καθηγητής του ΔΠΘ και μέλος του ΚΚΕ για την άρση του ασύλου

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τέλος έλαβε χθες τα ξημερώματα η κατάληψη της Νομικής Αθηνών από τους μετανάστες απεργούς πείνας με τη μεταφορά τους σε κτήριο της οδού Πατησίων. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Ακολούθησε ένα πολύωρο «θρίλερ» διαπραγματεύσεων έξω από τη Νομική, με το κτήριο περικυκλωμένο από αστυνομικούς και την περιοχή αποκλεισμένη.
Ο κ. Γιώργος Κολλάρος, Καθηγητής του ΔΠΘ και Μέλος του ΚΚΕ έκανε μια λεπτομερής τοποθέτηση επί του ζητήματος που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία και έχει διαμορφώσει δύο «στρατόπεδα»: σε αυτούς που τάσσονται υπέρ και σε αυτούς που είναι κατά της άρσης και κατάλυσης του ασύλου.
Ο κ. Κολλάρος ανέφερε στην XanthiNews: «Για τα τελευταία γεγονότα υπάρχει τεράστια ευθύνη σε αυτούς που διοργάνωσαν καταρχήν την μεταφορά των ανθρώπων αυτών που έκαναν την απεργία πείνας μέσα στη Νομική και προκάλεσαν με τη στάση τους αυτή την αντίθετη από ότι περίμεναν κατάσταση, δηλαδή την επέμβαση του Εισαγγελέα και τελικά της Αστυνομίας σε έναν χώρο όπου εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι όχι περιφραγμένος και να μην μπορεί να μπει κανείς, αλλά ίσα ίσα ανοιχτός στις ιδέες και στη διακίνηση της πραγματικής ελεύθερης σκέψης σ αυτόν τον χώρο τουλάχιστον. Επομένως είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε ότι ότι έγινε καλώς και κακώς έπραξε η μία μόνο πλευρά.
Από την άλλη έχουμε την υποψία ότι όλο αυτό το σκηνικό αν δεν είναι στημένο αμφίπλευρα, βοήθησε πάρα πολύ αυτούς που θέλουν την κοινωνία συντηρητικοποιημένη, να σκύβει το κεφάλι σε περιόδους κρίσης, τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα και να ζητάει αν μη τι άλλο την κατάλυση ενός θεσμού που δεν τον βλέπει ότι είναι απαραίτητος. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είδατε με τι σπουδή ήρθε το ΛΑΟΣ και η ΝΔ να ζητήσουν την κατάργηση του ασύλου με νομοθετική ρύθμιση και η κυβέρνηση να λέει απλώς ότι ήδη έχουμε νομικό πλαίσιο, το οποίο ήδη έχει θίξει πάρα πολύ το άσυλο.
Ο νόμος Γιαννάκου δεν είναι σαν τον 1268 και ο 1268 δεν είναι αυτός που ζητάγαμε, όμως ήταν ένα καλό βήμα. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει την έννοια ότι μπορεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή να πει την άποψη του χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί σιδηροδέσμιος κτλ.
Οι όποιες καταστροφές γίνονται μας βρίσκουν τουλάχιστον αντίθετους να μην πω ότι ήδη σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μπει μπροστά για να περιφρουρήσουμε τέτοιες καταστάσεις, χωρίς να οφείλουμε εξάλλου να το κάνουμε, με κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας κτλ. Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο τέτοια επεισόδια κατά καιρούς επαναλαμβάνονται.
Είμαστε υπέρ το να αντιδράσει κάποιος ελεύθερα, να συζητάει κανείς ελεύθερα στα αμφιθέατρα. Είμαστε κατά το να φθείρεται η δημόσια ιδιοκτησία, η οποία είναι πληρωμένη από την τσέπη μας. Ήταν μια καλή ευκαιρία τούτη εδώ, για να περάσουν σχέδια όπως αυτά που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Παιδείας που λέει ότι η Διοίκηση στα Πανεπιστήμια τώρα πια κακώς ασκείται από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς και πρέπει να έρθουν οι μάνατζερς και οι διαχειριστές. Έπρεπε να απελευθερωθεί αυτός ο χώρος, έτσι ώστε ο εκτός πανεπιστημίου να κάνει τη δουλειά του αυτή, να φέρνει δηλαδή κέρδη σε κάποιες επιχειρήσεις εις βάρος των παιδιών που έρχονται να σπουδάσουν.
Και έχουμε επιπλέον αυτήν την υποψία, (δεν έχει κυκλοφορήσει αυτόν τον καιρό στα ΜΜΕ όμως εμείς οι πανεπιστημιακοί ζώντας τα πράγματα από μέσα, την καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα) ότι στήθηκε ένα τέτοιο σκηνικό που δεν έχει σχέση με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να παραμείνουν στη χώρα, έχουν την ανάγκη να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα, έχουν την ανάγκη για μια ανθρώπινη ζωή, ενάντια στο ακαδημαϊκό άσυλο και όχι ενάντια στους μετανάστες».
Να σημειωθεί ότι στις 21:30 απηύθυνε έκκληση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Την κρίσιμη αυτή στιγμή, καλούμε την Κυβέρνηση, όλα τα Πολιτικά Κόμματα αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να μην χρειαστεί η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Νομική Σχολή».

Σχετικά Άρθρα