Αγροτικά Τελευταία Νέα

Υπέρογκα ποσά καλούνται να επιστρέψουν δικαιούχοι του Προγράμματος Δάσωσης Αγροτικών Γαιών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Υπέρογκα ποσά καλούνται να επιστρέψουν εκατοντάδες δικαιούχοι του Προγράμματος Δάσωσης Αγροτικών Γαιών

Εκατοντάδες δικαιούχοι του Προγράμματος Δάσωσης Αγροτικών Γαιών στο Ν. Πέλλας ( αλλά και πανελλαδικά ) έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά από τις ενισχύσεις που είχαν λάβει και τούτο διότι:

  • Ενώ με την εφαρμογή της ΚΥΑ 800/16.01.2015 μειώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός δέντρων ανά στρέμμα ( σε 20 από  28 για καστανιές, καρυδιές και σε 70 από 250 για ακακίες ), όσοι είχαν ελεγχθεί πριν από την ισχύ της και βρέθηκαν με λιγότερα δέντρα δεν επωφελήθηκαν της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης της εν λόγω ΚΥΑ.
  • Επιπρόσθετα από το 2015 κι έπειτα  αρκετοί  δεν υπέβαλλαν δήλωση εφαρμογής για 2 συνεχόμενα έτη, γεγονός που θεωρείται μονομερής διακοπή της επένδυσης.

Για την πρώτη περίπτωση, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης έτσι ώστε και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι να κριθούν με τα ίδια ευεργετικά  κριτήρια που εισήγαγε η παραπάνω ΚΥΑ για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό δέντρων ανά στρέμμα.

        Ενώ και για την δεύτερη περίπτωση, απαιτείται η Πολιτεία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο απαλλάσσοντας τους συγκεκριμένους δικαιούχους από την καταβολή των υπέρογκων ποσών που τους ζητούνται, δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειονότητά τους κατοικούν στα χωριά, με ελλιπή ενημέρωση, με ελάχιστη ως ανεπαρκή πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που δικαιολογεί την άγνοια τους ότι, αποτελούσε πλέον συμβατική υποχρέωσή τους η ετήσια δήλωση εφαρμογής. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιστολές που ταχυδρομικώς απέστειλε το Δασαρχείο προς ενημέρωσή τους δεν έφτασε ποτέ στα χέρια όλων των παραληπτών, αφού στα χωριά δεν υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας με την αλληλογραφία να συγκεντρώνεται για όλους σ’ ένα και μόνο μέρος, το οποίο συνήθως είναι ο ιδιωτικός χώρος κάποιου καφενείου ή παντοπωλείο.

Κατόπιν αυτών,

 ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί

Να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο τεράστιο κοινωνικό  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, η πλειονότητα των οποίων δεν ευθύνεται γι αυτό.

 13/03/2020

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

Σχετικά Άρθρα