slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Τρεις σύλλογοι της Ξάνθης ζητούν να μην ασφαλτοστρωθεί η Θηλιά (Επιστολή στον Περιφερειάρχη)

  Ανοιχτή επιστολή

Ξάνθη  18-5-2019

 

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Αξιότιμε Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,

 

Πρόσφατα είδαμε στον τοπικό τύπο να επανέρχεται το θέμα της ασφαλτόστρωσης τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου, στην περιοχή γνωστή στους  Ξανθιώτες σαν «Θηλιά». Σύμφωνα με τη δημοσίευση το έργο αφορά 3,5 χιλιόμετρα (από την Μονή Καλαμούς  μέχρι τα λιβάδια) και έχει προϋπολογισμό 565.000 ευρώ, κονδύλι που έχει διατεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ το Δασαρχείο Ξάνθης θα βγάλει την προκήρυξη για το έργο.

Η απόφαση της Περιφέρειας μας εξέπληξε γιατί μόλις  ενάμιση χρόνο πριν, και μετά τις έντονες αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Ξάνθης, αποσύρθηκε η ίδια ακριβώς πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Ξάνθης με την επισήμανση ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταστροφική για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, για μια ακόμα φορά, τα προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο έργο, η μελέτη για το οποίο έγινε πολλά χρόνια πριν. Στο διάστημα που μεσολάβησε η περιοχή των Μοναστηριών –την οποία ο σχεδιαζόμενος ασφαλτόδρομος θα διασχίζει- έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο άθλησης και αναψυχής για χιλιάδες πολίτες αλλά και επισκέπτες της πόλης της Ξάνθης. Χρησιμοποιείται  καθημερινά για βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα μέσα σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Οι σύλλογοί μας τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλλαν, με εθελοντική εργασία των μελών τους, στη δημιουργία υποδομών για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί, αφού ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο ενός τέτοιου χώρου, τόσο κοντά τους. Θεωρούμε ότι με την ασφαλτόστρωση και τη χρησιμοποίησή του σαν δρόμου σύνδεσης της Ξάνθης με κάποιους ορεινούς οικισμούς θα αυξηθεί η κίνηση αυτοκινήτων, καθώς και η ταχύτητά τους, κάτι που μας γεννά εύλογους φόβους για πρόκληση ατυχημάτων, μια και εκατοντάδες συμπολίτες μας – ανάμεσά τους και παιδιά-  κινούνται καθημερινά πάνω στο δρόμο ή τον διασχίζουν σε αρκετά σημεία που διασταυρώνεται με τα μονοπάτια. Επίσης όσοι αθλούνται εκεί έχουν γνωρίζουν ότι τα ζαρκάδια της περιοχής κινούνται πολλές φορές πάνω στο δρόμο- μια και μέχρι τώρα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα. Προβληματιζόμαστε επίσης για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς αλλά και του όγκου των σκουπιδιών που δυστυχώς ακολουθεί κάθε διάνοιξη ή βελτίωση δρόμου στην περιοχή μας.

Το έργο αυτό, εκτός από την ζημιά που θα προκαλέσει, δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό σκοπό. Το θέμα επανέρχεται από άλλο φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα την στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Βουλγαρία που θα βελτιώσει και τη σύνδεση της ορεινής περιοχής με την Ξάνθη. Άλλωστε,  αν ο δρόμος αυτός θεωρείται απαραίτητος για την επικοινωνία κάποιων ορεινών οικισμών με την πόλη μας αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση της πυροσβεστικής, χρειάζονται βελτίωση άλλα τμήματά του και όχι αυτό που αποφασίστηκε. Συγκεκριμένα, όπως και γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά το 4ο χλμ και τις Τουριστικές Κατοικίες 916, εκεί που η κλίση του δρόμου γίνεται μεγαλύτερη, οι συχνές καταστροφές από τις βροχές δυσχεραίνουν την κίνηση αυτοκινήτων.

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας δασικός δρόμος που εξυπηρετεί την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ξάνθης να μετατραπεί σε ασφαλτόδρομο, βάζοντας σε κίνδυνο ή διώχνοντας όλες αυτές τις ήπιες φυσιολατρικές και αθλητικές δράσεις και αλλάζοντας το χαρακτήρα του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Κάλλιστα το τμήμα αυτό του δασικού δρόμου μπορεί να βελτιωθεί με κατάλληλα τεχνικά έργα και επίστρωση με 3Α . Έτσι η χρησιμοποίησή του θα είναι πιο εύκολη αλλά και η επέμβαση θα είναι πιο ήπια και φιλική με το περιβάλλον και την υπάρχουσα χρήση του δρόμου.

Εμείς, οι τοπικοί φορείς που κάνουμε προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, προσφέροντάς τους ευκαιρίες και δυνατότητες άθλησης και φυσιολατρίας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε άστοχη επέμβαση που έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έγκριση του έργου από την Περιφέρεια έγινε απλά από λάθος αξιολόγηση και όχι για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς, όπως ευρέως ακούγεται στην Ξάνθη. Ελπίζουμε η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή  και η ακύρωση εκτέλεσης του έργου αυτού να είναι οριστική ώστε να μην επανέλθει το θέμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να μη χρειαστεί η εντονότερη αντίδραση των συλλόγων μας.

 

Με τιμή

 

Αφεντούλης Τσακιρίδης                                        Παναγιώτης Ντούμας                                 Ιωάννης  Πυργελής πρόεδρος του                                       πρόεδρος του                                  πρόεδρος του

Π. Σ. Ξάνθης ΠΗΓΑΣΟΣ                                  Ε. Ο. Σ. Ξάνθης                             Α. Π. Σ. Δρομέων Ξάνθης

XanthiRunners

Σχετικά Άρθρα