slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Το ABTTF διαφωνεί με την κατάργηση της Σαρίας από τους Μουφτήδες!!! (Διαβάστε την επιστολή των αυτοαποκαλούμενων Τούρκων της Δυτικής Θράκης)

Ο Πρωθυπουργός Tσίπρας ανακοίνωσε ότι  θα περιοριστούν οι αρμοδιότητες των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη

 

Χαλίτ Χαμπίπογλου: Η χώρα μας η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις μονομερείς πρακτικές, οι οποίες έχουν στόχο κατάργηση  την εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία που είναι κεκτημένα δικαιώματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης.

 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κλείσιμο του Συνεδρίου Παραγωγής και Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 13-14 Νοεμβρίου 2017. Ο Τσίπρας εξήγησε ότι ο ισλαμικός νόμος που εφαρμόζουν οι μουφτήδες για τα μέλη της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης θα αφαιρεθεί  εν μέρει και για τις επόμενες μέρες θα προετοιμαστεί μια νομική ρύθμιση. Στην ομιλία του Τσίπρας, ανάφερε και το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό τομέα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης δήλωσε ότι στηρίζουνε τη δημόσια παιδεία,  στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προβαίνουνε σε κινήσεις ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της Μειονότητας και  επίσης  εργάζονται εντατικά για εξασφάλιση   αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν στα Μειονοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταβιβάσει στην άρση της μερικής κατάργησης του ισλαμικού νόμου στη Δυτική Θράκη, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια. Με τη νέα ρύθμιση θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.Όσοι προτιμούν το ισλαμικό δίκαιο θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στον συμβολαιογράφο. Και θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, θα εφαρμοστούν.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε, “Η εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης είναι εγγυημένη με τη Συνθήκη της Λωζάνης  του 1923 και είναι κεκτημένο δικαίωμα και δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί μονομερώς από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, θέλει να καταργήσει μονομερώς τη θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης με αυτό το νέο νομικό καθεστώς χωρίς να συμβουλευτεί μαζί μας όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει αναγκάσει τα παιδιά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να πάνε σε μονόγλωσσα ελληνικά νηπιαγωγεία, αγνοώντας το αίτημα μας πάλι για τα τουρκικά-ελληνικά δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Καλούμε τη χώρα μας, την Ελλάδα, να σεβαστεί την εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς της πρακτικές.”

Σχετικά Άρθρα