Γενική

Το 4 ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής διοργανώνει στην Ξάνθη η ΦΕΞ

Από 13- 29 Ιουλίου 2012
Από τον 19 ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής.
Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων περιλαμβάνει: Εργαστήρια Ι. Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιουλίου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Εργαστήριο μουσικών οργάνων: με τους Χρίστο Τσιαμούλη και Σωκράτη Σινόπουλο. «Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης» Το τροπικό μουσικό σύστημα των μακάμ, τρόποι ερμηνείας και εκτέλεσης των μουσικών έργων, μουσική σημειογραφία και διαποίκιλση, αυτοσχεδιασμός. Εργαστήριο φωνητικής: «Αστικά και λαϊκά τραγούδια της Πόλης» με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Εργαστήρια ΙΙ. Παρασκευή 27 έως & Κυριακή 29 Ιουλίου  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Όργανα με τους  Μάρκο Σκούλιο (Ούτι, Νέι), Γιώργο Ψάλτη (βιολί), Νίκο Ανδρίκο (Λάφτα, Σάζι), Δημήτρη Παναγούλια (Κρουστά).
Τροπικότητα και Ανατολικά Μακάμ με το Μάρκο Σκούλιο. Φωνητική και ερμηνευτικό ύφος στο ρεπερτόριο των Σαρκί αλλά και του ελληνόφωνου και τουρκόφωνου λαϊκού ρεπερτορίου της Μικράς Ασίας με τον Νίκο Ανδρίκο. Ανατολική Ρυθμολογία με τον Δημήτρη Παναγούλια. Ορχήστρα με τους Γιώργο Ψάλτη, Μάρκο Σκούλιο, Νίκο Ανδρίκο και Δημήτρη Παναγούλια.
Πληροφορίες Δηλώσεις συμμετοχής: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα