Κι όμως είναι η Ξάνθη Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Το ωραιότερο μοναστήρι της Ελλάδας, βρίσκεται στην Ξάνθη! (Φωτογραφίες)

Το ωραιότερο μοναστήρι της Χώρας μας, βρίσκεται στην Ξάνθη, σε δυο μικρά Νησάκια που τα Ενώνει μια Ξύλινη Γέφυρα.

Φυσικά μιλάμε για το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου…

Ολόκληρο το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Εκεί συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών, λόγω και της υπέροχης θέας

προς το θρακικό πέλαγος.

Ολόγυρα το τοπίο συναρπάζει! Δεκάδες είδη πουλιών φτερουγίζουν πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών και βουτούν με θεαματικό τρόπο στα ρηχά νερά για ανεύρεση τροφής.

Κορμοράνοι λιάζονται στα παλούκια που ορίζουν τα όρια των ιχθυοτροφείων. Την ίδια στιγμή οι γλάροι και τα γλαρόνια με δυνατές φωνές πραγματοποιούν ακροβατικές φιγούρες στον αέρα.

Πρόκειται για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ίσως το ωραιότερο μοναστήρι της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης, μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Μια ξύλινη γέφυρα πεζών συνδέει τα νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη με τη στεριά.

Το ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη»). Ενώ στο δεύτερο νησάκι είναι το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας. Εκεί υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση:
Το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου. Ο αυτοκράτορας αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Δείτε παρακάτω υπέροχες εικόνες από το ωραιότερο μοναστήρι στη χώρα μας:

 

Σχετικά Άρθρα