slider Επιστολές Τελευταία Νέα

Το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΠΘ για τα ΤΕΦΑΑ καλεί  την Κυβέρνηση να αποσύρει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 

Θέμα: Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην υπ΄αριθ. 7/6-12-2018 συνεδρίασή της, αφού εξέτασε το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων – Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ομοσπονδιών και άλλες διατάξεις», ομόφωνα διαπιστώνει ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:

  1. Εξομοιώνει τους τίτλους σπουδών των εξειδικευμένων πτυχιούχων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Ανώτατης Εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης, με τίτλους σπουδών Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.) και πτυχία επαγγελματικής ειδικότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Π.Α.Λ.).
  2. Παραχωρεί δικαιώματα εκπαίδευσης σε πλημμελώς καταρτισμένους εκπαιδευτές, υπονομεύοντας τη δημόσια υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση
  3. Πλήττει καίρια νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (Ν219/2006, άρθρο 3, παρ. 5β) των πτυχιούχων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα απασχόλησης στα Ιδιωτικά Γυμναστήρια.
  4. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα «Προπονητή» με ειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα σε πτυχιούχους ιδιωτικών Ινστιτούτων και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης οι οποίοι έχουν περατώσει την Ειδίκευση «Προπονητής Αθλημάτων», παρέχοντας το δικαίωμα να εκπαιδεύουν παιδιά χωρίς να έχουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
  5. Εκχωρεί εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στηΓενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.)και σε Ομοσπονδίες, μετατρέποντας διοικητικές υπηρεσίες και αθλητικούς οργανισμούς, σε φορείς εκπαίδευσης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παρόλο που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. (προπονητής Α΄ επιπέδου – εκπαιδευτής), εξομοιώνει την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση με τη Δευτεροβάθμια ή τη Μετα-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο Α.Ε.Ι.

ΕΠΕΙΔΗ,

η άσκηση σχετίζεται άμεσα με την υγεία των πολιτών κάθε ηλικίας και την ηθικο-κοινωνική ανάπτυξη των νέων και απαιτείταιεξειδικευμένη επιστημονική γνώση και παιδαγωγική κατάρτιση,

η Αθλητική Επιστήμη (SportScience) των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), σύμφωνα με τους παγκόσμιους ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης, βρίσκεται στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα ανάμεσα στις γνωστές επιστήμες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

προσυπογράφει τα ψηφίσματα των Τ.Ε.Φ.Α.Α., καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου,που θίγει το κύρος και την υπόσταση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καιζητάνα αναθεωρηθεί και να αναμορφωθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο,έτσι ώστενα ανταποκρίνεται και να προβάλει την ακαδημαϊκή λειτουργία και την επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Σχετικά Άρθρα