ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αβδήρων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έδωσε σε διαβούλευση ο Γιώργος Τσιτιρίδης. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Δήμου!

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αβδήρων με την 371/2014 Απόφασή του ενέκρινε το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αβδήρων για την περίοδο 2015- 2019. Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί την Α Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εκπονήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή με την υποστήριξη της υπηρεσίας προγραμματισμού και τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην Β΄ Φάση που θα ακολουθήσει, θα περιλαμβάνεται ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός των δράσεων του Δήμου.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής- λειτουργικής ανάπτυξης του Δήμου για την περίοδο 2015- 2019. Σκοπός του είναι η βελτίωση της λειτουργίας του δήμου, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και η ανάπτυξη της περιοχής.

Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει το όραμα, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τη στρατηγική του Δήμου.

Πιο αναλυτικά, στην Α΄ Φάση περιγράφεται και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του Δήμου, σε σχέση με τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά της, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων.

Στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, περιγράφονται, τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, οι δυνατότητες και οι αδυναμίες των υπηρεσιών καθώς και οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί από διαφόρους εξωγενείς παράγοντες. Η αξιολόγηση καταλήγει στη διατύπωση των κρισίμων ζητημάτων τα οποία είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν την περίοδο 2015- 2019. Για τη διατύπωση των κρισίμων ζητημάτων ελήφθησαν υπόψη οι κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή και προσδιορίζεται η στρατηγική του Δήμου, δηλαδή οι στόχοι που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος του.

Το όραμα αποτελεί μια συνοπτική διατύπωση της μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης στην περιοχή του Δήμου, για την επόμενη πενταετία, ενώ ο προσδιορισμός της στρατηγικής γίνεται με τον καθορισμό στόχων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Στρατηγικό Σχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Για το σκοπό αυτό, το πλήρες κείμενο και το ερωτηματολόγιο δημόσιας διαβούλευσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων.

Στο Δήμο Αβδήρων μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις, από πολίτες ή ενώσεις πολιτών και από τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, έως και τις 11/11/2015. Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση του τελικού κείμενου. Η υποβολή των προτάσεων, παρατηρήσεων και σχόλιων μπορεί να γίνεται: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]. Μέσω φαξ στον αριθμό 2541352539.

 

σ.σ. Εκτιμούμε ότι ο Δήμος Αβδήρων έχει τεράστιες δυνατότητες μιας και στα θετικά του σημεία συγκαταλέγονται η φυσική ομορφιά των παραλιών αλλά και της λίμνης Βιστονίδας, η πρόσβαση στην Εγνατία Οδός και το Λιμάνι του Λάγος, ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων, το καλό επαρχιακό του δίκτυο, η μικρή απόσταση από την Ξάνθη, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί με τα χρόνια, η γεωθερμία που μπορεί να αναπτυχθεί αλλά και η γειτνίαση με Τουρκία και Βουλγαρία που μπορεί να φέρει κύματα επισκεπτών με μεγάλο κοινωνικό status. Στα αρνητικά του δήμου είναι η έκλειψη αθλητικών δομών, έλλειψη υποδομών τουρισμού, οι ανεξέλεγκτες χωματερές έξω από τους οικισμούς, η έλλειψη δικτύου φυσικού αερίου, το παλιό δίκτυο ύδρευσης και η απουσία αποχετευτικού στους περισσότερους οικισμούς, ο γερασμένος οικονομικά ενεργός πληθυσμός κυρίως αγροτικός, ο στάσιμος πρωτογενής τομέας αλλά και η μείωση της δραστηριότητας στον δευτερογενή τομέα. Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή του κ. Τσιτιρίδη τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι η δραματική έλλειψη Τουριστικών Υποδομών, ξενοδοχείων και καταλυμάτων που φρενάρουν και την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής.

Σταύρος Καρυπίδης

Σχετικά Άρθρα