slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Μητροπολίτη μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Κυριακή 11-8-2019               Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Καθεδρικό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                 Εὐαγγελιστρίας Σταυρουπόλεως.

 

ΩΡΑ: 19:00-20:00              Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

                                                   Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Ἀβδήρων.

 

Δευτέρα 12-8-2019               Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                 Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Παλαιοῦ Ὀλβίου.

 

Τρίτη 13-8-2019                    Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ:19:00-20:00                Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ἄνω Καρυοφύτου.

 

Τετάρτη 14-8-2019                Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως

ΩΡΑ: 07:00-10:30                 Θεοτόκου Κάτω Ἰωνικοῦ.

 

ΩΡΑ: 19:00-22:00               Ἑσπερινὸς εἰς τὴν πανηγυρίζουσα Ἱερὰ Μονὴ

Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης

 

Πέμπτη 15-8-2019                Θεία Λειτουργία εἰς τὴν πανηγυρίζουσα Ἱερὰ

ΩΡΑ: 07:00-10:30                 Μονὴ Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης.

 

ΩΡΑ: 19:00-21:00               Ἑσπερινὸς καὶ Περιφορὰ τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος

                                                  εἰς τὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου  Τοξοτῶν.

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

Ο χορτασμός του πεινασμένου λαού στην Παλαιστίνη αποτελούσε σημάδι μεσσιανικό: Αυτός που δίνει τροφή στα πλήθη και μάλιστα με τρόπο υπερφυσικό δεν μπορεί παρά να είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Γι’ αυτό και τη στιγμή του συγκλονιστικού πειρασμού μετά τη βάπτιση λέγει ο σατανάς στον Χριστό: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες να γίνουν αυτές οι πέτρες ψωμιά», για να λάβει την απάντηση: «Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με το ψωμί αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού». Ωστόσο, όταν ο ίδιος έκρινε πως ήλθε η κατάλληλη στιγμή, έκανε το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και χόρτασε πέντε χιλιάδες λαού.

Το γεγονός αυτό αφηγούνται όλοι οι ευαγγελιστές, όχι μόνο γιατί είναι εντυπωσιακό και μοναδικό στο είδος του, αλλά γιατί κρύβει μέσα του ένα βαθύτερο συμβολισμό και ένα ουσιαστικότερο περιεχόμενο. Εάν αποτελεί θαύμα του μίσους και της κακίας, που εκπλήσσει όλους μας, το ότι σήμερα με τόσο πλούτο και με τόσες παραγωγικές πηγές στον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και πεθαίνουν από πείνα, άλλο τόσο και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο είναι θαύμα της αγάπης του Θεού το ότι με πέντε ψωμιά και δυό ψάρια χορταίνουν πέντε χιλιάδες άνθρωποι!

Στο θαύμα αυτό, η Εκκλησία αναγνώρισε την προτύπωση του «άρτου της ζωής», της πραγματικής τροφής που όποιος την τρώγει ζει αιώνια, χωρίς να φοβάται την πείνα και τον θάνατο. Και ο άρτος αυτός είναι ο ίδιος ο Υιός του Θεού που προσφέρεται για να ζήσει ο κόσμος. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης ευθύς μετά τη διήγηση του θαύματος, παραθέτει μία ομιλία του Χριστού περί θείας Ευχαριστίας, στην οποία λέγει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει ζωή παντοτινή, κι εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα».

Πολύ σοφά οι Πατέρες της Εκκλησίας χαρακτήρισαν το σώμα και το αίμα του Χριστού «φάρμακο αθανασίας», γιατί η τροφή αυτή δεν χορταίνει τις υλικές ανθρώπινες ανάγκες αλλά την πείνα και δίψα της αιωνιότητας.

Ο λαός βλέπει στον πολλαπλασιασμό των άρτων την ικανοποίηση των υλικών αναγκών του και σπεύδει να ανακηρύξει τον ισχυρό προστάτη του βασιλιά. Ο Χριστός όμως ξεφεύγει απ’ ανάμεσά τους και πηγαίνει στο όρος να προσευχηθεί. Το μήνυμα της περικοπής μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Ο Χριστός δεν εκπροσωπεί απλώς μία ωραία και υψηλή διδασκαλία που εξυψώνει ηθικά τους ανθρώπους, ούτε είναι αυτός που λύνει τα προβλήματα της επιβίωσης, αλλά ο Άρτος της ζωής, το φάρμακο της αθανασίας. «Εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, ζήσεται εις τον αιώνα».

Σχετικά Άρθρα