Γενική

ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ» ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ


Το πολεμικό μας πλοίο «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», το «εύδρομον» του Πολεμικού μας Ναυτικού , γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της ζωής του.
Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης
Αντγος ε.α.
Αγοράσθηκε τον Οκτώβριο του 1909 από το Ελληνικό Κράτος , κατασκευάστηκε στα πλέον σύγχρονα ναυπηγεία της εποχής εκείνης (Orlando) στο Λιβόρνο της Ιταλίας και καθελκύθικε στις 12 Μαρτίου του 1910.Στοίχισε μαζί με τα πυρομαχικά του 1 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας και τα μισά χρήματα ήταν από το κληροδότημα του Έλληνα ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.
Το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ έχει μήκος 140 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα , βύθισμα 7,5 μέτρα και εκτόπισμα 10.200 τόνους. Έχει πλήρωμα 40 Αξιωματικούς και 670 Ναύτες.
Απέπλευσε στις 20 Αυγούστου 1911 από την Αγγλία και έφτασε στο Φάληρο στις 1 Σεπτεμβρίου, με Κυβερνήτη τον πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Ο Κουντουριώτης θα οδηγήσει αργότερα τον Στόλο μας στις νικηφόρες ναυμαχίες κατά των Τούρκων της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913). Πραγματικά πυρά το «ΑΒΕΡΩΦ» εξετέλεσε στην ναυμαχία της «Έλλης» , όπως αφηγείται ο Σ. Δουζμανης (Ημερολόγιο Κυβερνήτου Γ. ΑΒΕΡΩΦ κατά τους πολέμους 1912-13 Αθήνα 1940).
Είναι ζήτημα αν στην Παγκόσμια ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού θα συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε με την ιστορία του Έθνους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τις επιτυχίες του το «ΑΒΕΡΩΦ» στους Βαλκανικούς πολέμους , στις 13 Νοεμβρίου 1918,επικεφαλής της Ελληνικής Μοίρας κατέπλευσε στο λιμάνι της Κωνσταντινουπόλεως μαζί με τα καράβια των Συμμάχων.
Τον Απρίλιο του 1941 διέφυγε στην Μέση Ανατολή (Αλεξάνδρεια).
Την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 1941 και Νοεμβρίου 1942 στάλθηκε στην Βομβάη, όπου χρησιμοποιήθηκε για συνοδείες νηοπομπών στον Ινδικό Ωκεανό.
Αργότερα (17 Οκτωβρίου 1944) μετέφερε την Ελληνική Κυβέρνηση στο Φάληρο και τον Μάιο του 1945 με τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό έπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου με την ευκαιρία της τελετής ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην μητέρα Ελλάδα.
Σήμερα το θρυλικό μας θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ,είναι αγκυροβολημένο στον όρμο του Φαλήρου (στο Ξηροτάγαρο) και αποτελεί Μουσείο του ενδόξου Ναυτικού μας.
Τιμή και δόξα στα άξια πληρώματα μας «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», που όργωσαν για πολλά χρόνια τις θάλασσες και δόξασαν την Πατρίδα μας.

Σχετικά Άρθρα