Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το ευχαριστώ του Μητροπολίτη Ξάνθης σε όσους βοήθησαν στην έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ξάνθη

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου δοξάζει τον Θεό διότι οι χριστιανοί της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και γειτονικών εκκλησιαστικών επαρχιών, ανταποκρίθηκαν με  ευλάβεια και προθυμία στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και συνέρρευσαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όχι μόνον κατά την τελετή υποδοχής, αλλά και καθ΄ όλο τον χρόνο που η Ιερά Εικών της Παναγίας Σουμελά παρέμεινε στην πόλη της Ξάνθης. Όλες οι ηλικίες, όλες οι κοινωνικές τάξεις, άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Μακεδόνες κ.α., λιγότεροι ή περισσότερο εγγράματοι, μορφωμένοι και αμαθείς, ασθενείς και υγιείς, ομοθυμαδόν, προσκύνησαν το Ιερό Θεομητορικό κειμήλιο του Πόντου, με αμείωτη προσέλευση από την πρώτη έως και την ύστατη στιγμή του Προσκυνήματος.

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αυτής κ.κ. Παντελεήμων επιθυμούν να επαινέσουν και να ευχαριστήσουν τον λαό  μας για την συμμετοχή του στο Προσκύνημα, αλλά και να εκφράσουν τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη τους σε όλους εκείνους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας που συνήργησαν στην επιτυχία του προσκυνήματος και των παραλλήλων εκδηλώσεων. Ευχαριστίες λοιπόν οφείλονται:

  1. Στον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σ.Σ. Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Καμπά και στους επιτελείς του για τη διάθεση της Φιλαρμονικής αλλά και του Αγήματος Τιμών κατά την τελετή υποδοχής της Ιεράς Εικόνος
  2. Στον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης κ. Γεώργιο Καραμανλή, καθώς και στον Διοικητή και τους Άνδρες της Τροχαίας Ξάνθης για την μηχανοκίνητη συνοδεία κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος καθώς και για τα μέτρα τάξεως καθ΄ όλη την διάρκεια του προσκυνήματος.
  3. Τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους αρμοδίους Αντιδημάρχους για την προετοιμασία και την υποστήριξη των εκδηλώσεων της υποδοχής της Ιεράς Εικόνος.
  4. Τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης καθώς και τον Σύλλογο Ποντίων Χορευτών Ξάνθης Τραντέλλενες, τους προέδρους τους κ. Θεόδωρο Ρωμανίδη και κ. Δημήτριο Τερζανίδη και τα μέλη τους, οι οποίοι τόσο κατά την υποδοχή, όσο και καθ΄ όλη την διάρκεια του Προσκυνήματος στάθηκαν ακοίμητοι παραστάτες της Ιεράς Εικόνος και με τα τραγούδια τους και τους παραδοσιακούς τους χορούς στην παράλληλη εκδήλωση Ποντιακού Πολιτισμού το Σαββάτο 6/5 απέδειξαν ότι η παράδοση δεν είναι ένα νεκρό φολκλόρ, αλλά μία ζωντανή πραγματικότητα.
  5. Τους συλλόγους: Ποντίων Χορευτών Καβάλας «Ο Πυρίχιος», Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, Μικρασιατών Ξάνθης, Ποντίων Λευκόπετρας, Εβριτών Ξάνθης και Κρητών Ξάνθης για τη συμμετοχή τους κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουμελά.
  6. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Ιεροψάλτες του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Ξάνθης.
  7. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Τοξοτών για την ολιγόωρη φιλοξενία της Ιεράς Εικόνος και των Συνοδών της την μεσημβρία της Παρασκευής 5/5.
  8. Τον τηλεοπτικό σταθμό 4ε για την τηλεοπτική κάλυψη της υποδοχής της Ιεράς Εικόνος.

Η επίσκεψη και το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά κατά το τριήμερο 5-7 Μαΐου 2017 στην Ξάνθη έχει ήδη καταγραφεί ως ένα σπουδαίο γεγονός της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ξάνθης μας.

 

Σχετικά Άρθρα