Κι όμως είναι η ΞάνθηΠήγαμε ΕίδαμεΤελευταία Νέα

Το γεφύρι του Λεωνίδα στο Αρκουδόρεμα. Το παραδοσιακό γεφύρι με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα!!!

d

Για το Visit North East Greece.gr
Μαίρη Δαληκριάδου

Η XanthiNews.gr μαζί με το Visit North East Greece.gr επισκέφθηκε και φωτογράφισε το πολύ γνωστό γεφύρι του Λεωνίδα στην Χαϊντού. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Λειβαδίτης, στην περιοχή Αρκουδόρεμα λίγο πάνω από την Χαϊντού προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 9 χιλιόμετρα από το δασικό χωριό του Ερυμάνθου. Βρίσκεται μάλιστα σε υψόμετρο 1.240 μ. και είναι το ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό γεφύρι στην Ελλάδα.
Το γεφύρι του Λεωνίδα είναι μονότοξο γεφύρι και πήρε το όνομα ενός στρατιωτικού διοικητή που έχασε την ζωή του στο σημείο την περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Η γέφυρα του Λεωνίδα, ήταν σημαντικό κομβικό σημείο στο παρελθόν. Συμφωνά με την παράδοση δίπλα στο γεφύρι την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων 1912- 14, δόθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ελληνικό στρατό που έλεγχε την περιοχή και Βουλγάρους κομιτατζήδες που ήθελαν να καταλάβουν την περιοχή ιδρύοντας Κομιτάτο. Στη μάχη αυτή που ήταν σφοδρή νικήθηκαν οι Βούλγαροι και εκδιώχθηκαν από την περιοχή, σκοτώθηκε όμως ο επικεφαλής Έλληνας αξιωματικός που λεγόταν Λεωνίδας και προς τιμήν του έκτοτε το ιστορικό αυτό γεφύρι φέρει το όνομά του…
Για να φτάσει κανείς στο γεφύρι του Λεωνίδα πρέπει να φτάσει πρώτα στο Δασικό Χωριό της Ξάνθης και στην συνέχεια να εγκαταλείψει την άσφαλτο και να πορευτεί για 9 χιλιόμετρα σε καλο-συντηρημένο χωματόδρομο ακολουθώντας έναν και μόνο κανόνα που λέει «όλο αριστερά». Για να πας στη γέφυρα του Λεωνίδα ακολουθείς τον κεντρικό από τους 3 «μεγάλους» δρόμους που διασταυρώνονται έξω από το Δασικό Χωριό και παραμένεις «όλο αριστερά» σε κάθε διασταύρωση που συναντάς. Μετά από 9 ακριβώς χιλιόμετρα αφήνεις τον κεντρικό και μπαίνεις σε ένα μικρό χωματόδρομο που συναντάς και ένα πεσμένο κιόσκι (ακόμα δεν το επισκεύασε το Δασαρχείο ή ο Δήμος εδώ και χρόνια) και αν δε προσέξεις αρκετά είναι πιθανόν να το προσπεράσεις.
Βλέπεις στις μέρες μας ο δασικός δρόμος δε περνάει πάνω από τη γέφυρα του Λεωνίδα αφού έχει κατασκευαστεί μία άλλη τσιμεντένια γέφυρα περίπου 200 μέτρα πριν. Μετά τη τσιμεντένια και καθώς ο δρόμος πάει παράλληλα προς το Αρκουδόρεμα αν δεν έχεις το νου σου μπορεί να προσπεράσεις το φράχτη του Δασαρχείου (σπασμένος κι αυτός) και τη κουπαστή και να μη δεις τη γέφυρα που είναι πλέον κάθετη προς το χωματόδρομο. Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει και κάποια πινακίδα που να σε καθοδηγεί για το σημείο…
Η περιοχή της ορεινής Ροδόπης είναι διάσπαρτη από μικρά και μεγάλα τοξωτά γεφύρια που φυσικά δεν τα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτά. Η μικρή αυτή γέφυρα του Λεωνίδα είναι μήκος 8 περίπου μέτρων κι ενώνει τις δύο όχθες του αρκουδορέματος που είναι ένας από τους βασικούς παραπόταμους του Νέστου. Φυσικά λόγω της μειωμένης βροχής τους τελευταίους μήνες, δεν έχει πολύ νερό.
Η ομάδα του Visit North East Greece.gr μαζί με την ομάδα της XanthiNews.gr την διέσχισε την φωτογράφισε, την βιντεοσκόπησε, τη χάρηκε και σας την παρουσιάζει.

c f e a b d

Σχετικά Άρθρα