slider Επιστολές Τελευταία Νέα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (¨Κλεισθένης¨) | Γράφει ο Νίκος Φωτιάδης

Έγραψα πολλές φορές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ¨πειραματισμούς¨ των εκάστοτε άσχετων Υπουργών Εσωτερικών να επιβάλλουν στους Δήμους και τις (τότε) Νομαρχίες τον ¨Καποδίστρια¨ και τον ¨Καλλικράτη¨.

Νόμοι ανεφάρμοστοι, διαδικασίες χρονοβόρες, γραφειοκρατίες αφάνταστες και ταλαιπωρία υπαλλήλων και κυρίως πολιτών ποτέ δεν επέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανδρωθεί, να ανεξαρτητοποιηθεί, να κάνει κουμάντο στον τόπο της.

Τα πάντα είναι κατευθυνόμενα από το Αθηνοκεντρικό Κράτος, το οποίο είναι ο αφέντης και Κοινότητες (την παλιά εποχή), Δήμοι, Νομαρχίες (πριν) και τώρα Περιφέρειες φορτώθηκαν όλα τα πάρεργα, όλες τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες, δίχως να έχουν και τους αντίστοιχους πόρους (από 1/1/2011 μείωση 68%).

Μετά λοιπόν τους πειραματισμούς των τότε Υπουργών Εσωτερικών (Αλέκος Παπαδόπουλος, Ντινόπουλος, Παυλόπουλος, Ραγκούσης, Γρηγοράκου κλπ) τώρα ο ασχετίδης κ. Σκουρλέτης εντός του Ιουνίου πρόκειται να καταθέσει στην βουλή για ψήφιση τον ¨Κλεισθένη I ¨ (φαίνεται ότι αργότερα θα κυκλοφορήσει και κανένας ¨Κλεισθένης 2¨) με αλλαγές στον ¨Καλλικράτη¨ δήθεν για το καλό του Λαού!!

Στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ (Δήμοι) και ΕΝΠΕ (Περιφέρειες) ο Υπουργός απαρίθμησε 15 αλλαγές.

Αποσυσχέτιση ευροεκλογών από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και μετάθεσή τους για την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Καθιέρωση απλής αναλογικής «Απ’ όσο γνωρίζω μέχρι το 2000 ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών», τόνισε

Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχους. «Δεν υπάρχει θέμα διορισμού γενικού γραμματέα των ΟΤΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.

Δυνατότητα λευκής εποικοδομητικής ψήφου.

Σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας.

Δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρίες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας.

Συγκρότηση του Επόπτη (Ελεγκτή) Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων και νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ.

Υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.

Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης.

Ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.

Σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί επί των επιδράσεων των σχεδίων νόμου που κατατίθενται στη Βουλή, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών.

Επιπλέον είναι προς διαπραγμάτευση το πλαφόν από 2-8% για την  είσοδο του συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και η επαναφορά της τετραετούς (από πενταετή που είναι τώρα) θητείας του Δημάρχου-Περιφερειάρχη.

Τέλος προς συζήτηση είναι το όριο θητείας των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρείς για την τετραετία).

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αντιδρούν και με ψηφίσματα – ανακοινώσεις τους εκφράζουν προς την Κυβέρνηση την αντίθεσή τους, πλην όμως εντός του Ιουνίου ο ¨Κλεισθένης¨ θα έλθει ως  ¨κατεπείγον¨ στη Βουλή για ψήφιση.

Όπως τίποτε δεν λειτουργεί στην ¨Ελλάδα της Ευρώπης¨ σωστά, έτσι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτοσχεδιασμούς και εντυπωσιακές ονομασίες Νόμων πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Σοβαρότης χρειάζεται, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, εκλογή ικανών Τοπικών Αρχόντων και βέβαια πόροι, ώστε οι κάτοικοι της επαρχίας να μην υποφέρουν στις καθημερινές τους συναλλαγές με το τέρας που λέγεται γραφειοκρατία.

Ξανάγραψα ότι για να πάνε μπροστά Δήμοι και Περιφέρειες χρειάζεται:

α.          Απαλλαγή από την ¨εποπτεία¨ των Κομμάτων.

β.         Καθορισμός δύο (2) θητειών για αιρετούς.

γ.         Απαγόρευση κυκλοφορίας ψηφοδελτίων εκτός Εκλογικών Τμημάτων (ώστε να αποφεύγονται τα  ¨παζάρια¨ με τον κάθε κατσιβελορωσοπακιστανορουμανόβλαχο!!)

 

* Έχω στο Αρχείο μου μία συνέντευξη του τότε Υπουργού Εσωτερικών ¨καθηγητή¨ κ. Παυλόπουλο (Φεβρουάριο 2005) ο οποίος μίλαγε για το  ¨μέλλον της Αυτοδιοίκησης¨  και την ¨Επανίδρυση του Κράτους¨ , για ¨επιστροφή υπεξαιρεθέντων από τους ΟΤΑ πόρων¨ και τελικώς δεν έγινε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.   Νικόλαος Φωτιάδης

Τ. Αντιδήμαρχος Ξάνθης

 

     

 

Σχετικά Άρθρα