Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Τι είπε στον Τσίπρα ο Χρήστος Μέτιος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ΑΜΘ χθες το βράδυ

Η Περιφέρειά μας στηρίζει όλες τις εκθέσεις, που διοργανώνει κάθε Περιφερειακή μας Ενότητα. Όμως, η συγκεκριμένη Έκθεση είναι η κεντρική μας Έκθεση, είναι η Έκθεση όλων μας.

Και τη διοργανώνουμε σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) – HELEXPO, για να προσδώσουμε το κύρος και την αξιοπιστία, που της αρμόζει.

Μετά από την περσυνή αναβίωση και επιτυχία της είμαστε πεπεισμένοι, ότι η λειτουργία και η επέκταση των δράσεών της  μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Βασικοί μας στόχοι:

  • η στήριξη όλων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας
  • η προβολή όλων των τοπικών προϊόντων
  • η δικτύωση της συνεργασίας και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας
  • η συμμετοχή επιχειρήσεων από γειτονικές χώρες
  • η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας

Η Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» πρέπει και εξελίσσεται σε κύριο οικονομικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής και σε μια μεγάλη γιορτή στην Περιφέρειά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους, όσοι βοηθούν στη διοργάνωση της Έκθεσης, τη Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, την Τράπεζα Πειραιώς για την παραχώρηση του χώρου, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κα Κατερίνα Ιωαννίδου, τον Αντιπρόεδρο, κ. Μεχμέτ Μολλά και όλη την Επιτροπή, τους Δήμους Σαπών και Κομοτηνής και όλους τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειάς μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τη σημερινή τιμητική σας επίσκεψη, θα ήθελα να σας απευθύνω τα εξής:

Για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και το 2016 ήταν μια χρονιά μεγάλης δοκιμασίας.

Η βαθειά κρίση στην Ελλάδα επιβράδυνε σημαντικά όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Από το 2010 και μετά η ελληνική περιφέρεια πλήττεται σημαντικά. Η δική μας Περιφέρεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη διάρκεια της κρίσης  οπισθοδρόμησε περισσότερο από τις υπόλοιπες της Ελλάδας. Το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η περιφέρειά μας, όσο αφορά στην ανάπτυξη, εμφανίζεται στις τελευταίες θέσεις της χώρας μας και της Ευρώπης. Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο.

Σήμερα κε Πρωθυπουργέ η Περιφέρειά μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ουσιαστική και δίκαιη ανάπτυξη.

Και είναι ξεκάθαρο, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ισχυρά συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, όπως τη γεωγραφική μας θέση, τη φυσική μας ομορφιά και την παραγωγική μας ικανότητα, τα οποία επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Από τη δική μας πλευρά, με εργατικότητα και με την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας θα δουλέψουμε μεθοδικά, για το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, στηρίζοντας κάθε τομέα ανάπτυξης και κάθε συλλογικό φορέα ή τις μεμονωμένες προσπάθειες.

Ο σχεδιασμός μας ως Διοίκηση, προκειμένου να πετύχουμε ανάπτυξη,  αφορά κυρίως στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.

  • Στον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το LEADER, το INTERREG και ο,τιδήποτε άλλο υπάρχει, σε νέες καινοτόμες κατευθύνσεις και προστατεύοντας και ενισχύοντας το ζωϊκό μας κεφάλαιο.
  • Στον τουρισμό, ενισχύοντας τα μέχρι σήμερα σημαντικά βήματα, με εξωστρέφεια και εφαλτήριο το έτος Τουρισμού 2017, όπως ήδη έχει ανακηρυχθεί.
  • Στα έργα υποδομής και στις μεταφορές, αξιοποιώντας πέραν του Ε.Σ.Π.Α. κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Στον τομέα αυτό, ήδη έχουν ενταχθεί αρκετά έργα, και το στοίχημα πλέον είναι η υλοποίησή τους.
  • Αξιοποιώντας τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας, χρηματοδοτούμε τη σύνδεση 6 μεγαλύτερων πόλεών μας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο και σε επιχειρήσεις και για οικιακή χρήση. Όπως καταλαβαίνετε, με την κατασκευή του έργου, το οικονομικό όφελος για κάθε οικογένεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ θα υπάρξει και αύξηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.

Και εδώ θέλω να σημειώσω, πως όλα τα παραπάνω έργα έχουν τη σφραγίδα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γεωργίου Παυλίδη.

  • Και ενώ στους παραπάνω τομείς, ο σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε δυναμικά και στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης.

Ζητούμενο λοιπόν για όλους, -Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι-, είναι, όχι μόνο να απορροφήσουμε τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά με τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης να επιλεγούν εκείνα τα έργα, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξή μας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες, και οι ελλείψεις πόρων μεγάλες. Όμως, θα σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι κοντά στους συμπολίτες μας και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην Περιφέρειά μας οι ανάγκες είναι πραγματικά μεγάλες και η κεντρική διοίκηση πρέπει όχι μόνο να τις αναγνωρίζει αλλά και να πράξει αυτά, που χρειάζεται.

Γιατί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι πολίτες της αξίζουν τα καλύτερα.

Σχετικά Άρθρα