Photoshop Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Την νομοθεσία επικαλείται ο Δήμος Ξάνθης για το αυριανό παζάρι

Ο Δήμος Ξάνθης ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με την  Κοινή Υπουργική  απόφαση με αριθ. Δ1α/ΓΠΠ.οικ.19024/17-03-2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 915 Α΄), θα πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Ξάνθης, από το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας,  με διάθεση  ΜΟΝΟ προϊόντων διατροφής, καθαρισμού, οικιακής φροντίδας και χαρτιού.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή  κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε επικοινωνία του με το Δήμο Ξάνθης έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση, οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα αναστολής λειτουργία των λαϊκών αγορών, σε είδη διατροφής και καθαρισμού.

Ο Δήμος Ξάνθης τονίζει ότι το μέτρο «Μένουμε σπίτι» πρέπει να τηρείται από όλους.

Η παρότρυνση μας και η άποψή μας, δεν έχει αλλάξει.

Μένουμε σπίτι.

Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Αποφεύγουμε το συνοστισμό.

Στην περίπτωση που όμως κάποιοι,  επιλέξουν να επισκεφτούν τη λαϊκή αγορά, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης τους στον ιό και της μετάδοσής του.

Με την εγκύκλιο αρ.πρωτ. 5/2020  στις λαϊκές αγορές του Ν4497/2017  και ως μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, εφαρμόζονται υποχρεωτικά τα εξής:

 α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

 β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Η μη συμμόρφωση των πωλητών με τις σχετικές διατάξεις επισύρει την επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο.

Βάσει των διατάξεων,  δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι πωλητές με αντικείμενο δραστηριότητας:

Α. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης.

Β. Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.

Γ. Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα  

Ε. Βιομηχανικά είδη: είδη ατομικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας και είδη χαρτιού.

Σχετικά Άρθρα