Κόμματα Τελευταία Νέα

Την μείωση των εισφορών των Μηχανικών ζητούν οι βουλευτές του Σύριζα Ξάνθης

tsipras

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα την κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 &15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 κατέθεσαν βουλευτές του Σύριζα μεταξύ των οποίων και οι δύο βουλευτές Ξάνθης Γιαννακίδης Ευστάθιος και Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Σύμφωνα με αυτήν την ερώτηση:

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλάδος που έχει  ίσως πληγεί περισσότερο από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας στην Οικοδομή με αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται  με αυτόν.

Εκτός όμως από τις συνθήκες της κρίσης στην οικοδομική δραστηριότητα την κατάσταση επιδείνωσαν και μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συντελούν στην οικονομική ασφυξία των επαγγελματιών της Οικοδομής.

Με βάση τον  νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011)που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε πτυχιούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5000 ευρώ το ΕΞΑΜΗΝΟ. Οι εισφορές αυτές μάλιστα ισχύουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011)

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήττεται βάναυσα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της ‘βουτιάς’ στην οικοδομή, έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας,  λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Τα στοιχεία πολλών δε από αυτούς έχουν αποσταλεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για άμεση κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, για αναδρομικές οφειλές τους από την 1 Ιουλίου 2011.

Επίσης δεν έχει προβλεφθεί από το ΤΣΜΕΔΕ η κατάσταση ενός μηχανικού σε ανεργία για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το καταστατικό του είναι συμβατό με εποχές κατά τις οποίες υπήρχαν Έργα. Έτσι λοιπόν πολλοί μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και ενώ ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν την ασφάλειά τους για το διάστημα που δεν εργάζονται, οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειάς τους χάνουν και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επειδή οι εισφορές στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σήμερα πια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική  δραστηριότητα του ασφαλισμένου.

Επειδή μεγάλος αριθμός Μηχανικών αναγκάζεται να διαγραφεί από το ΤΕΕ λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί ή ακόμη πολλοί νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τη μείωση των χρηματικών εισροών προς το Ταμείο και τα αποθεματικά του

Επειδή αν και εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ένας μηχανικός δεν δύναται να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Εάν και πότε προτίθεστε  να προχωρήσετε στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.

2. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο σας σχετικά  με την αναμόρφωση  του συστήματος ασφαλιστικών  εισφορών καθώς επίσης και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων μηχανικών, δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στην από 26/3/2015 συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΕΕ και με δεδομένο ότι οι εισφορές των μηχανικών πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 30/6/2015

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου – (Πασχαλίδου) Γεωργίου Ευαγγελία (Λίτσα)

Γαϊτάνη Γεωργίου Ιωάννα

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)

Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος

Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)

Γρηγόρης Γεωργίου Σταύρος

Διώτη Μαρίνου Ηρώ

Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν

Θεοπεφτάτου Χρήστου Αφροδίτη

Ιωαννίδης Λαζάρου Ηλίας

Καματερός Ιωάννη Ηλίας

Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία (Εύη)

Καραναστάσης Δημητρίου Απόστολος

Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κάτσης Σπυρίδωνος Μάριος

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Γεωργίου Παναγιώτα

Κουρεμπές Σπυρίδωνος Θεοφάνης (Φάνης)

Κυρίτση Λαζάρου Αγλαϊα

Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας

Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης

Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος

Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος

Ουζουνίδου Χρήστου Ευγενία

Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος

Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος

Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος

Σαμοΐλης Κωνσταντίνου – Νικολάου Στέφανος

Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος

Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος

Σηφάκης Γεωργίου Ιωάννης

Σκούμας Δημητρίου Αθανάσιος

Σμίας Ιωάννη Χρήστος

Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης

Σταμπουλή Αποστόλου Αφροδίτη

Τζήκα – Κωστοπούλου Ιωάννη Δανάη

Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία

Τσανάκα Δημητρίου Αλεξάνδρα

Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος

Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης

Σχετικά Άρθρα