slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Τα 20χρονα του γιορτάζει στις 20 Ιανουαρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (Ανοιχτή εκδήλωση)

Το 20ετές αξιέπαινο επιστημονικό και παράλληλα πολύπλευρα πολιτιστικό – με διαδραστικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις-  έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης και του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αβδήρων, θα συμπυκνωθεί στη γενέθλια εορταστική, ανοιχτή για όλες και όλους εκδήλωση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης στις 20 Ιανουαρίου, στις 19:30 στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.

Μέσα σε μια 20ετία, οι αρχαιολόγοι και όλο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, απέδειξαν γιατί ήταν πάγιο και χρόνιο αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης και των αρχαιολόγων η κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου στα Άβδηρα.

Τα εγκαίνια του , στις 20 Ιανουαρίου του 2000, ‘άνοιξαν’ μια πύλη στη γνώση σε ντόπιους και επισκέπτες και αποκάλυψαν στο ευρύ κοινό τους θησαυρούς αιώνων που φιλοξενεί όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης : από τις Θέρμες και το μνημείο του Μίθρα, μέχρι το Μακεδονικό Τάφο στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, το σύνολο των μνημείων στον Τόπειρο και φυσικά τα Άβδηρα με τη βαριά αρχαιολογική κληρονομιά, την πόλη των πανεπιστημόνων, τη μοναδική που ίδρυσε ο Ηρακλής προς τιμήν του φίλου του Άβδηρου , ο οποίος έχασε τη ζωή του στον περίφημο άθλο με τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά Διομήδη λίγα χλμ πιο μακριά, κάπου εκεί κοντά στο σημερινό οικισμό της Διομήδειας. Καθόλου τυχαίες φυσικά οι καταγεγραμμένες και στην ελληνική μυθολογία αναφορές για την λαμπρή πόλη της επιστήμης, του πολιτισμού και των επιδέξιων εμπόρων.

Διαλέξεις, συνέδρια, ξεναγήσεις στα μνημεία όλου του Νομού, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εντός του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, συμμετοχή σε όλες τις πανελλήνιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκδοση ενημερωτικού υλικού από τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α κ.α. συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, σε ένα φιλόξενο οικοδεσπότη –και όχι μόνο θεματοφύλακα- της ζώσας ιστορίας όλης της Ξάνθης.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, θύμισε λίγες μόνο από τις σημαντικές στιγμές της 20ετούς διαδρομής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, υπογράμμισε ότι η ΕΦ.Α χαρακτήρισε το τρέχον έτος ‘Έτος Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων’ , τόνισε ότι η γενέθλια εκδήλωση θα είναι μόνο η αρχή μια σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν και κάλεσε όλους τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες να στείλουν τις προτάσεις τους για εκείνα που επιθυμούν να προβάλει και να προτάξει στον προγραμματισμό της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και να είναι σίγουροι ότι θα εισακουστούν.

Ακούστε την κ. Κ.Καλλιντζή.

Σχετικά Άρθρα