Κοινωνία Τελευταία Νέα

Τα σχολικά σας πάρτε τα από τα ΤΟΠΙΚΑ καταστήματα της Ξάνθης και όχι από τα παιχνιδάδικα των διπλανών νομών!!!

SONY DSC

Μία ανάσα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι γονείς για ακόμη μία φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα έξοδα για τις σχολικές αγορές, τις εγγραφές στα φροντιστήρια και τις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

Η περίοδος έναρξης της σχολικής χρονιάς, όπου γονείς και παιδιά διαπραγματεύονται τις σχολικές αγορές, είναι κατάλληλη για να πληροφορήσουμε και να οδηγήσουμε τα παιδιά στην κατανόηση και αποδοχή ενός υπεύθυνου καταναλωτικού προτύπου συμπεριφοράς.

Συζητώντας με τα παιδιά…

Επισημαίνουμε στα παιδιά ότι τα σχολικά είδη δεν είναι απαραίτητο να είναι πολυτελή και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μια αγορά, είναι διαφορετική.

Ο ρόλος των διαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούς φίλους παράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.

Τα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και παράλληλα να παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη εφόσον διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πρακτικό επίπεδο.

Ευθύνη των γονέων είναι να εφιστούν την προσοχή τους στην ασφάλεια των παιδιών τους, όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν. Οι κίνδυνοι σε τέτοιου είδους προϊόντα δεν είναι πάντα εμφανείς και απαιτείται ειδική προσοχή και έρευνα και στα σχολικά είδη που λόγω μορφής, χρώματος ή διακόσμησης μπορεί να παραπλανήσουν ακόμα και τους μεγάλους.

Ένα αρωματισμένο τετράδιο είναι πρωτότυπο αλλά οι ουσίες που περιέχει μπορεί να είναι χημικές και βλαβερές. Ένα στυλό το οποίο περιέχει υγρό και μικρά αντικείμενα που μετακινούνται μέσα σε αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Η χώρα προέλευσης ενός προϊόντος είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να ελέγχεται αφού πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Σημασία έχει, λοιπόν, οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αγορά και να αντιστέκονται στις υπερβολικές, ορισμένες φορές, απαιτήσεις των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος:

Στις αγορές σχολικών ειδών…

Φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από το σχολείο.

Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές προϊόντων μαζί με το παιδί μας για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνει υπεύθυνα.

Δεν επιλέγουμε προϊόντα με άρωμα ή γεύση εάν δεν ελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί.

Επιβεβαιώνουμε, ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους.

Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.

Ελέγχουμε ότι αναγράφονται στα προϊόντα τα στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασής τους.

Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ή να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της. Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην επιβαρύνονται με περιττό βάρος.

Η εφημερίδα μας εύχεται

Καλή Σχολική Χρονιά και Καλή Πρόοδο σε όλους τους Μαθητές και το βασικότερο ΑΓΟΡΑΣΤΕ βιβλία τετράδια και χαρτικά από τα βιβλιοχαρτοπωλεία τα Ξάνθης!!!!!!!

Σχετικά Άρθρα