Μειονότητα Τελευταία Νέα

Τα προβλήματα της «Τουρκικής Μειονότητας» είναι στην ατζέντα του ΟΑΣΕ και η Ελλάδα εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια

 agitviyana1 agitviyana3 agitviyana4 agitviyana5

Διαβάστε την δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) όπως καταγράφετε στην ενημέρωση που μοιράζουν στα ΜΜΕ της Θράκης.

«Στην Σύνοδο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που έγινε στο διάστημα από 29 -30 Οκτωβρίου το 2015, μετείχαν  μέλος της  Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης ( ABTTF) , ο Σύλλογος  Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD),  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσων. Η σύνοδος  πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη ως εκπροσώπηση της  τούρκικης μειονότητας συμμετείχαν η εκπρόσωπος των Διεθνών μελετών και μέλος του λόμπι της ΑBTTF Φουντά Ρεσήτ , ο υπάλληλος γραφείου της ΑBTTF στις Βρυξέλλες  Γιακούπ Ουζούν  και μέλος του  συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) ο Επίκ. Αναπλ. στο Πανεπηστημειο Τρακία Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών Αλή Χουσείνογλου και μέλος του BTAYTD η Περβίν Χαϊρουλάχ.

Στην Σύνοδο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ μέλη της FUEN τις κοινότητες/μειονότητα των Τούρκων της Ρόδου και της Κω παρευρέθηκαν με την υποστήριξη της FUEN.  Στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου καθηγητής Δρ.Μουσταφά Καϊμακτσί, ο οποίος ανέφερε τα προβλήματα των Τούρκων που ζουν σε Ρόδο και Κω.

Η Τούρκικη ταυτότητα της μειονότητας δεν αναγνωρίζεται και δεν επιτρέπεται στους συλλόγους με ονομασία «Τούρκικο».

Στη συνεδρίαση με θέμα στα επόμενα 25 χρόνια για την έγκριση του εγγράφου της Κοπεγχάγης πήρε τον λόγω η Φουντά Ρεσήτ δήλωσε, ότι ακόμα δεν αναγνωρίζεται την τούρκικη ταυτότητα της  τούρκικης μειονότητας Δυτικής Θράκης κατά συνέπεια , όποιο σύλλογο περιέχει το όνομα «Τουρκικός» δεν επιτρέπεται την ίδρυση του. Ρεσήτ, πάνω σε’ το θέμα υπενθύμισε  την απόφαση έχει ληφθεί κατά την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) παρά τούτο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια πήρε τον λόγω η Περβίν Χαϊρουλάχ και είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων επέστησε προσοχή ότι θέλησαν να πραγματοποιήσουν πριν από 2 εβδομάδες με μορφή  ένα ειρηνικό πρόγραμμα στη Ξάνθη δεν εγκρίθηκε με ένα αδικαιολόγητο λόγω ότι μπορεί να μαζευτεί πολύ κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου- Κω και Δωδεκανήσου καθηγητής Δρ.Μουσταφά Καϊμακτσί που συμμέτειχε στη συνεδρίαση ανάφερε σε γενικές γραμμές τα προβλήματα της ταυτότητας, εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και πολιτιστικής κληρονομιάς της  τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά. Ο Καϊμακτσί  υπογράμμισε ότι σε περίπτωση συνέχισης των πολιτικών αφομοίωσης στην Ελλάδα σύντομα στα νησιά δεν μπορεί να λεχθεί για την τουρκική παρουσία και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα σε αυτά τα  θέματα.

Η ανισότητα και οι διακρίσεις συνεχίζεται σε όλους τους τομείς.

Στη σύνοδο με θέμα η ενσωμάτωση των διαφόρων κοινοτήτων και κανόνες τη Λιουμπλιάνα, η Φουντά Ρεσήτ έθεσε ότι στόχους τις  Κανόνες Λιουμπλιάνα για την διασφαλίσει την πλήρη ισότητα μεταξύ των διαφόρων ομάδων στην κοινωνία και για την αποτελεσματική καταπολέμηση των διακρίσεων. Σε αντίθεση αυτό τόνισε ότι πρωτίστως  η ταυτότητα της Τούρκικης μειονότητας δεν αναγνωρίζεται, σε τομείς όπως Ιθαγένεια, εκπαίδευση, η ελευθερία της θρησκείας εκτίθενται διακρίσεις, και εκφράζοντας ότι ταυτόχρονα δεν  φαίνεται μια ισότιμη προσέγγιση και ιδιαίτερα το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο μέλος του BTAYTD Αλή Χουσείνογλου πήρε τον λόγω στην ίδια σύνοδο, ανάφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον τομέα της εκπαίδευσης, τους νόμους που βγάζουν εδώ και πολλά χρόνια έχει χτυπηθεί η αυτονομία της εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας.

Έχει αποδυναμωθεί η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Στη σύνοδο με θέμα οι Διακυβερνητικές σχέσεις και τις εθνικές μειονότητες και στις Συστάσεις Μπολζάνο πήρε τον λόγο η Φουντά Ρεσήτ,  σύμφωνα με τις προτάσεις του Μπολζάνο το οποίο αναφέρει ότι οι μειονοτικές ομάδες καταγόμενοι ριζικά μιας άλλης χώρας  μπορεί να παρέχει την υποστήριξή του στον τομέα της εκπαίδευσης, δηλώνει ότι εγγυημένη την εκπαιδευτική αυτονομία  της μειονότητας  που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1923  με την  Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία έχει αποδυναμωθεί κατά συνεχής βγαλμένους περισσότερο από 70 νόμους έτσι ώστε το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και τα επίπεδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να’ χουν σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα.

Στην ίδια σύνοδο μίλησε και ο πρόεδρος της FUEN Hans Heinrich Hansen, ανάφερε ως μέλος της γερμανικής μειονότητας της Δανίας παρά τα μικρά προβλήματα είπε ότι είναι  μια μικρή  ιδανική  μειονότητα, αλλά σημείωσε ότι δεν επιτεύχθηκε εύκολα.  Ο διάλογος μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων και τονίζοντας τη σημασία των καλών προθέσεων Hansen, περιέγραψε την ιστορία τη διαδικασία ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των μειονοτήτων από τη Δανία και τη Γερμανία. Hansen τόνισε ως FUEN ότι αυτό το είδος στις διμερείς σχέσεις κρατών  προσπαθούν να βρουν μια θετική συμβολή.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας χρησιμοποιεί το δικαίωμα της απάντησης στο τέλος της συνεδρίασης, ένα μήνα πριν στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία έχουν ακούσει την ίδια ρητορική από ιδρύματα των εκπρόσωπων της τουρκικής μειονότητας και ότι έχουν δώσει απάντηση σε αυτά.  Καθώς, εργάζονται για το εκπαιδευτικό δικαίωμα και στο θέμα σε 140 δημοτικά σχολεία που ανέρχονται είναι έτοιμοι να συνεργαστούν. Ο εκπρόσωπος δήλωσε, ότι σέβονται τα δικαιώματα της γλώσσας και τη κουλτούρα της μειονότητας, ανάφερε ότι έχει μια ποσόστωση 0,05% για τα μέλη των μειονοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . Κοντά σε αυτό, τα μέλη της μειονότητας έχουν πιο θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Η σύνοδος έκλεισε με καταληκτική ομιλία τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ Astrid Thors για τις Εθνικές Μειονότητες.  Οι οργανισμοί μέλη της FUEN που εκπροσωπούν  την Δυτική Θράκη με διάφορες παρουσιάσεις  τους έχουν κάνει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη συνάντηση.

Σχετικά Άρθρα