Κόμματα Τελευταία Νέα

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Θεοδωράκη πριν λίγες μέρες στην επιτροπή διαλόγου

 theodorakhs potami 10706452_843694215654492_830972022_n 10714782_843694205654493_223681374_n

«Αν είχα χρόνο θα μπορούσα να κάνω μια ομιλία μόνο με τα λόγια τα δικά σας. Οι μικρές και οι μεγάλες αλήθειες που ειπώθηκαν σήμερα εδώ αποδεικνύουν ότι τα μυαλά της πολιτικής δεν κυκλοφορούν στους διαδρόμους των υπουργείων και στα υπόγεια των κομμάτων. Τα μυαλά της πολιτικής είναι εκεί έξω στην κοινωνία. Μια κοινωνία που απεχθάνεται τα κόμματα γιατί ξέρει ότι είναι πια μέρος ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος που δεν ανανεώνεται, που δεν νοιάζεται, που δεν εξελίσσεται. Θέλω βέβαια από την αρχή να κάνω μια επισήμανση. Στο Ποτάμι δεν βρίσκονται οι μόνοι καλοί. Και στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές».

ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Να μην διαλυθεί η παρούσα Βουλή δίχως να κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έτσι ώστε να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών, να αποφασιστεί η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και να ρυθμιστεί η επιλογή των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης από περίπου 50 που είναι σήμερα σε 25. Μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αλλαγή εκλογικού νόμου. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Μια Βουλή με λιγότερους Βουλευτές – 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες της Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.

ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Μόνο την τελευταία τριετία ψηφίστηκαν περίπου 20 φορολογικοί νόμοι και το 2013 εκδόθηκαν 700 φορολογικές εγκύκλιοι! Πολυνομία τέλος λοιπόν. Να υπάρχει ένα μοναδικό κείμενο π.χ. για τη φορολογία ή τα δάση στο οποίο θα ενσωματώνονται όλες οι διατάξεις που ισχύουν ενώ θα εξαιρούνται εκείνες που έχουν καταργηθεί.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Να ενισχυθεί ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς και να θεσπιστεί ειδική θέση Ευρωπαίου επιτρόπου. Να κατάσχεται η περιουσία των πολιτικών που πλούτισαν κλέβοντας το κράτος και παίρνοντας μίζες. Το Πόθεν Εσχες να ελέγχεται με τυχαία δημόσια δειγματοληψία.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος.  Ισα δικαιώματα για όλους – όπως ράμπες στα πεζοδρόμια για τους αναπήρους και δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεκαετής σχεδιασμός πολιτικής πολιτισμού. Ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Να επιτρέπεται στους καθηγητές των δημοσίων σχολείων να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα όπως οι γιατροί του ΕΣΥ κάνουν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία. Υποχρεωτικό μάθημα η επιχειρηματικότητα,  πρόσληψη των διευθυντών των σχολείων με βάση τα διοικητικά προσόντα, δημιουργία διοικητικού συμβουλίου από γονείς και δασκάλους με δικαίωμα και ευθύνη τον προϋπολογισμό και τις προσλήψεις. Προσχολική παιδεία και τροφή για όλα τα παιδιά.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειοδότησης.

ΥΓΕΙΑ

Καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Να σχεδιαστεί ο «νοσοκομειακός χάρτης της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια. Για την επιλογή των Διοικητών των νοσοκομείων να επιβληθεί «πολιτική αχρωματοψία». Επιλογή προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια (ΑΣΕΠ) και συνεχής αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας από μη κομματικούς μηχανισμούς. Καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στην χώρα. Άδεια παραμονής σε όσους μετανάστες έχουν νόμιμη εργασία και σέβονται τους νόμους της χώρας. Άρση των εμποδίων που απαγορεύουν στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να γίνουν Έλληνες. Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, έτσι ώστε ο πρόσφυγας να ζητάει προστασία από την ΕΕ συνολικά και όχι από μία χώρα μεμονωμένα.

ΧΡΕΟΣ

Ικανοποιητική περίοδος αναστολής της εξυπηρέτησης έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν. Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η χώρα πρέπει να προσέλθει με αυτοπεποίθηση, δικό της πρόγραμμα αλλαγών, νέο προσανατολισμό της οικονομίας και να θέσει το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Να γίνει εθνικός στόχος η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας σε αυτούς τους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους (σε υπάρχουσες και σε νέες επιχειρήσεις), καθώς και η αύξηση των εξαγωγών στο 35% του ΑΕΠ.

Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, και κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές

Η επιχειρηματική αποτυχία να μην επιφέρει ποινικές ευθύνες στους επιχειρηματίες και στα στελέχη, εκτός αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια.

Να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. Για κάθε δις ευρώ που επενδύεται με αυτόν τον τρόπο έχει υπολογιστεί ότι προκύπτουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Μέρος των χρεών των επιχειρήσεων, όσο χρειάζεται για να καταστούν βιώσιμες, να μετοχοποιηθεί, όπως έγινε πρόσφατα με την εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ.

Η μελλοντική πορεία των εταιρειών που εξυγιαίνονται, οι διοικήσεις τους, οι όροι της μελλοντικής πώλησής τους πρέπει να αποφασίζοντα από  τις πολιτικές δυνάμεις, τις τράπεζες, τους εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και προφανώς εκπρόσωπους  των εργαζομένων.

Συμψηφιστική αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο.

Θεσμικό πλαίσιο που να προωθεί εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης όπως ο “άμεσος δανεισμός” ή η “συμμετοχική χρηματοδότηση”.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου.

Να επιτραπεί το κούρεμα του δανείου κατόπιν κοινής συμφωνίας δανειστή-δανειολήπτη εξωδικαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο απιστία.

Στα κόκκινα δάνεια ακινήτων να επιτραπεί το leasing.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Μία πανελλήνια εφορία μισθωτών -αυτών που δεν έχουν άλλα εισοδήματα- να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά ή από τα ΚΕΠ και όλο το βάρος να δοθεί στον έλεγχο των χρημάτων που φοροδιαφεύγουν.

Συνεχής αλλά και τυχαίος έλεγχος των χρηματικών ροών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΕΝΦΙΑ

Το ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τ.μ. δεν μπορεί να φορολογείται. Το ένα δωμάτιο ανά παιδί δεν μπορεί να φορολογείται.

Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκη.

Κοινωνική Εργασία

Επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, για όσο διάστημα η ανεργία μένει πάνω από το 10%.

Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Θεσμοθέτηση επιδόματος κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια στη θέση του επιδόματος ενοικίου ΟΕΚ που καταργήθηκε το 2010.

Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα.

Κουπόνι στις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σχολικά γεύματα.

Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.

Δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για φτωχούς, ανέργους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.

Κατάργηση των διαρκών επανελέγχων στους ασθενείς με ανίατες ασθένειες.

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εντατικοί και συνεχείς έλεγχοι. Να θεσμοθετηθεί η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις – αυτές που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους – κύρια μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης να είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικού σωματείου και συλλογικής σύμβασης να συνδέεται με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι προσφυγές σε απολύσεις συνδικαλιστών να εκδικάζονται γρήγορα και η επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για τις επιχειρήσεις χωρίς σωματεία που απασχολούν κάτω από πενήντα εργαζόμενους να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.

Η προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία να περιοριστεί, με μεγαλύτερη έμφαση στην μεσολάβηση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ενιαίο σύστημα συντάξεων:

Πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ασφαλιστικές εισφορές.

Πλήρως ανταποδοτική επικουρική σύνταξη.

Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τις εισπράξεις του μήνα.

Πολιτική συμφωνία σταθερών κανόνων για τα επόμενα 20 χρόνια.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αναλαμβάνει πόρους, όπως π.χ. τον φόρο ακίνητης περιουσίας αλλά και ευθύνες, όπως π.χ. την επίβλεψη των σχολείων της περιοχής, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον έλεγχο δόμησης, καθώς και των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Ετήσιος τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος.

Γεωργία

Η Ελλάδα να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης. Να συμπράξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον μικρό και διάσπαρτο κλήρο, να φτιάξουμε ομάδες παραγωγών ανά προϊόν γιατί η υγιής συλλογικότητα είναι απαραίτητη. Και να στηριχτούμε στη έρευνα και την καινοτομία.

Τουρισμός

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και συγκεκριμένα της πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης και των καταδύσεων.

Περιβάλλον

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λοιπόν (χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων),

Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.

Για τα σκουπίδια: ανακύκλωση – επανάχρηση, ενεργειακή αξιοποίηση και τελευταία επιλογή η ταφή.

Σχετικά Άρθρα