Γενική

Ταχύτερα από ό,τι υπολογίστηκε καθαρίζεται το πετρέλαιο από τη θάλασσα στον

Τρεις και πλέον μήνες μετά την καταστροφική έκρηξη στην εξέδρα πετρελαίου της BP που προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την μεγαλύτερη ίσως οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ με τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, οι επιστήμονες βλέπουν ότι η επιφάνεια της θάλασσας καθαρίζει πιο γρήγορα από ότι ανέμεναν.
Όπως αναφέρει το BBC, η ειδική της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας Τζέιν Λουμπτσένκο απέδωσε τον καθαρισμό στα βακτηρίδια που βιοδιασπούν το πετρέλαιο που επιπλέει. Αλλά και η Ακτοφυλακή αναφέρει ότι τα απορρυπαντικά της σκάφη δεν βρίσκουν πλέον αρκετό πετρέλαιο.
Σχεδόν 1000 χιλιόμετρα ακτών στη Λουϊζιάνα που επλήγη περισσότερο, το Μισισιπί, τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα μολύνθηκαν με πετρέλαιο κατά τους τρεις μήνες που η διαρροή συνεχιζόταν σχεδόν ανεξέλεγκτη ως τις 15 Ιουλίου οπότε και σφραγίστηκε.
Αλλά τόσο οι επιπτώσεις από την παρουσία εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου όπως και τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό έχουν άγνωστες ή ελάχιστα κατανοητές επιδράσεις στο περιβάλλον.
Για την απορρύπανση η BP έχει δεσμεύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διαθέσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα