slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Τάφοι από το μουσείο των Αβδήρων παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την προηγούμενη εβδομάδα, (31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου), στο Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε το συνέδριο: «και όμως δεν είναι σιωπηλά… Ανθρώπινα κατάλοιπα στα αρχαιολογικά μουσεία. Δεοντολογία και έκθεση» με 43 ομιλητές, Έλληνες και ξένους και ιδιαίτερα θερμό κοινό. Σε αυτό παρουσιάστηκαν και τάφοι από το μουσείο των Αβδήρων.

«Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια που έχω παρακολουθήσει» αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή και συνεχίζει: «Παρουσιάστηκαν σύγχρονες τάσεις και προβληματισμοί της Εσπερίας, σχετικοί με την έκθεση του τόσο ευαίσθητου αυτού υλικού. Μια άλλη φορά θα σας αναφέρω κάποιες από αυτές.

Στα καθ΄ημάς, 43 από τα 220 μουσεία της χώρας περιλαμβάνουν στις εκθέσεις τους ανθρώπινα κατάλοιπα. Τα 42 είναι αρχαία και το ένα βυζαντινό. Συγκλονιστικά ήταν τα πολυάνδρια (ομαδικοί τάφοι) που συνδέονται με ιδιαίτερα γνωστά ιστορικά γεγονότα. Δεσμεύομαι να σας μιλήσω κάποτε και γιαυτά.

«Τις αναπαραστάσεις ταφών των Αβδήρων σας τις έχω δείξει αρκετές φορές. Επέλεξα λοιπόν σήμερα δύο φωτογραφίες μου με τάφους που βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυτιλήνης. Οι τάφοι της Αθήνας είναι κλασικοί, βρέθηκαν το 1892 και, πράγμα σπάνιο για την εποχή αυτή, συλλέχθηκαν τα οστά. H Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. από το Ίππειος της Λέσβου βρέθηκε σε ανασκαφές του 2015-2016. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Π. Τριανταφυλλίδης την είχε παρουσιάσει πέρισυ σε ειδική εκδήλωση» καταλήγει η κα Καλλιντζή στον σχολιασμό της.

Σχετικά Άρθρα