slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σ. Γιαννακίδης: Κάλυψη λειτουργικών εξόδων επιχειρήσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες

Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησε την Τετάρτη 17 Απριλίου ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Το Νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε, περιλαμβάνει ειδική διάταξη για την ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων σε επιχειρήσεις λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, μεταξύ των οποίων και η ΑΜΘ.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί αναγκαίο και κρίσιμο θεσμό που έρχεται στην κατάλληλη στιγμή ώστε να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ θα έχει συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δράσεις προς τις εμπορικές τράπεζες στοχεύοντας στις έμμεσες χρηματοδοτήσεις και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων, κοινωνικών και νεοφυών επιχειρήσεων.

«Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών αποδόσεων και όχι των χρηματοοικονομικών αποδόσεων και κερδών, όπως συμβαίνει με τις ιδιωτικές τράπεζες και στα διαθέσιμα εργαλεία του νέου φορέα θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια, εγγυήσεις, επιχορηγήσεις, συμμετοχή σε σχήματα νεοφυών ή καινοτόμων επιχειρήσεων, συμβουλευτική υποστήριξη, χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων με σημαντικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά οφέλη, μικροπιστώσεις και ομολογιακά δάνεια» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η συνολική μόχλευση για την οικονομία υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τράπεζα θα εκκινήσει με κεφάλαιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με διεθνείς χρηματαγορές και οργανισμούς και ταυτόχρονα θα διευρύνει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντλεί κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κινητοποιεί σημαντικές επενδύσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε «Η ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υλοποιεί μία πολύ βασική προγραμματική δέσμευσή μας για μία διαφοροποιημένη χρηματοπιστωτική δομή που έχει στο επίκεντρο την πραγματική οικονομία και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας».

Σε σχέση με τη διάταξη για την κάλυψη μέλους των λειτουργικών εξόδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε, «Λαμβάνοντας υπόψη τις άνισα κατανεμημένες επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης μεταξύ των περιφερειών της χώρας προχωρούμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων σε μειονεκτούσες περιοχές της Ελλάδος. Η υποστήριξη θα παρασχεθεί μέσω κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων για διάστημα δύο ετών, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση και απώτερος στόχος είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθούν οι εξαγωγές και να αυξηθεί η απασχόληση»

Τέλος, ως προς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε «Τελευταία, η Αντιπολίτευση έχει εφεύρει κι ένα άλλο δήθεν πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης, την απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο ακριβώς διαβάζονται τα επίσημα στοιχεία από τους συνεργάτες σας, αλλά αυτό το οποίο αναδεικνύεται και από τους πλέον αρμόδιους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι βρισκόμαστε στις πρώτες ταχύτητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο χώρες με πολύ μικρότερα προγράμματα από το δικό μας ΕΣΠΑ βρίσκονται πάνω από μας». Παράλληλα άσκησε κριτική για το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέδωσαν ένα πενιχρό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ανώριμα έργα, ενώ σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει, πρόσθεσε ότι σύντομα έρχεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εισάγοντας την έννοια του προγραμματισμού και κατέληξε ότι ήδη το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς, χρηματοδοτεί την ωρίμανση των έργων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα