Γενική

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Γράφει ο Ορθοπεδικός
Ζίαντ Μπάχας
Σμύρνης 3-5 Ξάνθη

Τι είναι ;
Είναι μία συνηθισμένη πάθηση του χεριού που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα καθώς διέρχεται από τον πήχη στο χέρι. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι η δίοδος, τρόπον τινά του μέσου νεύρου, η οποία είναι από τη φύση αρκετά στενή.
Σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο και φιλοξενεί 9 τένοντες και το μέσο νεύρο. Επομένως, η οποιαδήποτε αιτία προκαλεί την ελάττωση του χώρου διέλευσης του μέσου νεύρου μέσα από τον στενόχωρο αυτό σωλήνα, προκαλεί την πίεση του νεύρου και την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων.
Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα ;
Οι αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι αδιευκρίνιστες σε αρκετές περιπτώσεις. Ουσιαστικά, το σύνδρομο αυτό μπορεί να το παρουσιάσει ο οποιοσδήποτε. Έχει όμως συσχετιστεί με διάφορες αιτίες όπως: Σακχαρώδης Διαβήτης, Παλαιοί τραυματισμοί ή κατάγματα στον καρπό, Ρευματοπάθειες, Εγκυμοσύνη, Επαναλαμβανόμενες κινήσεις λόγω της φύσεως της εργασίας, Παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένος.
Η τελική κατάληξη της οποιασδήποτε αιτίας προκαλεί τη γένεση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι η δημιουργία φλεγμονής στον υμένα που περιβάλλει τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, η οποία οδηγεί τελικά σε πάχυνση του συνδέσμου.
Η πάχυνση του εγκάρσιου συνδέσμου προκαλεί την πίεση του μέσου νεύρου και την πρόκληση της ανάλογης συμπτωματολογίας.
Δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα αξιόπιστα μέτρα πρόληψης του συνδρόμου, όπως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, η προληπτική χρήση ναρθήκων, ή η αλλαγή εργασίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό είναι ο πόνος στο χέρι , το μούδιασμα, οι παραισθήσεις (αίσθημα ότι περνάει ηλεκτρικό ρεύμα ή ότι μας τρυπούν βελόνες) και ότι αισθανόμαστε το χέρι μας πιο αδύναμο. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε όταν ο πόνος και το μούδιασμα μας ξυπνάει τη νύκτα και χρειάζεται να μαλάξουμε το χέρι μας για να ανακουφιστούμε. Τα δάκτυλα τα οποία προσβάλλονται συνήθως είναι αυτά πού νευρώνονται από το μέσο νεύρο, δηλαδή ο αντίχειρας, ο δείκτης, ο μέσος και ο παράμεσος.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς πρέπει να ακολουθεί τα εξής στάδια:
1.Την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού όπου να διευκρινίζεται ο χαρακτήρας και η συχνότητα των συμπτωμάτων.
2.Την λεπτομερή εξέταση του χεριού και τη σύγκριση με το άλλο χέρι.
3.Την εξέταση του αυχένος και τον αποκλεισμό του αυχενικού συνδρόμου.
4.Ακτινογραφίες άκρας χειρός και πηχεοκαρπικής.
5.Έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, έλεγχος ρευματολογικών παραγόντων στο αίμα, έλεγχος των δραστικών ορμονών του θυρεοειδούς Τ3 και Τ4, καθώς και της θυρεοτρόπου ορμόνης TSH.
6.Το ηλεκτρομυογράφημα και τον έλεγχο των ταχυτήτων αγωγής των νεύρων που νευρώνουν το χέρι.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη διαγνωστική αξία του ηλεκτρομυογραφήματος και του ελέγχου της ταχύτητας αγωγής των νεύρων που νευρώνουν το χέρι.
Η εξέταση αυτή επιβεβαιώνει τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα και αποκλείει άλλες παθήσεις που είτε υποδύονται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ή μπορεί να συνυπάρχουν, όπως η ωλένιος νευρίτιδα, η το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.
Πώς θεραπεύεται;
H θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα έχει δύο σκέλη, όπου το κάθε ένα σκέλος έχει τις ενδείξεις του:
Συντηρητική θεραπεία: Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια του συνδρόμου. Περιλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα, τη χρήση ναρθήκων νυκτός όπου ακινητοποιούν την πηχεοκαρπική άρθρωση και την έγχυση της κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.
Επίσης, ιδιαίτερη ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν και τα φυσιοθεραπευτικά μέσα, όπως η χρήση των υπερήχων με αντιφλεγμονώδη αλοιφή, η κινησιοθεραπεία. Χειρουργική θεραπεία: Η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή επί επιδεινώσεως των ενοχλημάτων. Η οποιαδήποτε χειρουργική τεχνική αποσκοπεί στην διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού και στην αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Σχετικά Άρθρα