slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κατσούλη με τον συνδυασμό “Δήμος Πρότυπο” του Χ. Δημαρχόπουλου

Στα πλαίσια των δημοτικών εκλογών είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν νέο υποψήφιο τον Ιωάννη Κατσούλη, ο οποίος συμπράττει με τον συνδυασμό «Δήμος Πρότυπο» του νυν Δημάρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου.

Ερώτηση: κ. Κατσούλη ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να πολιτευτείτε στις εκλογές της επόμενης Κυριακής;

Απάντηση: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε για να εκφράσω μερικές σκέψεις μου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι γεγονός πως εμείς οι πολίτες έχουμε συνηθίσει να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούς για κάθε ζήτημα το οποίο άπτεται των προσωπικών ανησυχιών μας. Θεωρώντας πως είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη η συμμετοχή στα κοινά, αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή είχα αρκετούς ενδοιασμούς, όμως μετά από συζητήσεις με τον κ. Δημαρχόπουλο, αφ’ ενός πείστηκα για την αναγκαιότητα συμμετοχής νέων ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφ’ ετέρου διαπίστωσα πως ο κρατικός μηχανισμός ακόμη και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, απαιτεί μια δυσκίνητη και πολλές φορές αρτηριοσκληρωτική διαδικασία στην οποία αρκετές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο κ. Δημαρχόπουλος μ’ έπεισε πως η αλλαγή θέλει κόπο, σύγκρουση με κατεστημένα και συνήθειες, και επιμονή στην στοχοθεσία. Θεωρώ πως οι διαδικασίες είναι αρκετά πολύπλοκες και πως θα πρέπει το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου να έχει ως μοναδικό γνώμονα το καλό των πολιτών της Ξάνθης, έξω από παραταξιακές σκοπιμότητες, διχαστικούς λόγους και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Είμαι πεπεισμένος πως σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν αξιόλογοι συνυποψήφιοι και θεωρώ δεδομένο πως από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε την επομένη των εκλογών, εκλεγμένοι και μη, θα πρέπει, ενωμένοι να συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

 

Ερώτηση: Ποιες είναι οι δραστηριότητες σας, σε ποιους τομείς εργάζεστε και πως θα σκοπεύετε να ασχοληθείτε από την επομένη των εκλογών;

Απάντηση: Είμαι καθηγητής στην Β/θμια εκπαίδευση για πάνω από μια δεκαετία. Έχω δουλέψει στο μουσικό σχολείο Ξάνθης έως το 2009, και από το 2010 εργάζομαι στην εκκλησιαστική εκπαίδευση (Πατμιάς του Γένους Σχολή, Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, και φυσικά στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης) στην οποία διδάσκω το μάθημα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, παράλληλα ασχολούμαι με την εξωτερική μουσική ή Θύραθεν (όρος που χρησιμοποιείται για τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις του βυζαντίου, οι οποίες αποτέλεσαν την βάση της σημερινής παραδοσιακής μουσικής), μιας μουσικής που δεν είχε το λειτουργικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής και χρησιμοποιούνταν για διασκέδαση. Το παραπάνω μουσικό σύστημα έγινε η βάση γι’ αυτό που ονομάζουμε σήμερα κλασική ανατολική μουσική. Μια μουσική η οποία απαντάται σ’ όλη την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Παίζω ούτι, λάφτα και λαούτο και συμμετέχω σε εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είμαι πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους. Είμαι καλλιτεχνικός υπεύθυνος και συντονιστής του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης εδώ και 11 χρόνια,  χοράρχης της χορωδίας του συλλόγου μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» από συστάσεως της (από 2005), χοράρχης του συλλόγου ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» (από 2014), υπήρξα μέλος της συντονιστικής επιτροπής και ραδιοφωνικός παραγωγός του Ράδιο Ξάνθη (εκπομπή Ανατολική Πόλις), επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψαλτικής» της μουσικής ακαδημίας του Πλόβντιβ, πρόγραμμα το οποίο υλοποιούνταν με την συνεργασία καθηγητών του πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο διδασκαλίας την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και το μακάμ της κλασικής ανατολικής μουσικής. Το βασικότερο στην συμμετοχή ως υποψήφιος στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προσφορά του καθενός στον τομέα που δραστηριοποιείται. Θα ήθελα να βρίσκομαι ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους που θα απαρτίζουν το νέο δημοτικό συμβούλιο, υπόσχομαι όμως, πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος (εκλογής ή μη), εγώ θα βρίσκομαι κοντά στην παράταξη, τον νέο Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο εάν και εφόσον χρειαστεί να συνδράμω με τις γνώσεις μου σε κάποιον από τους τομείς των πολιτιστικών δράσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης του Δήμου μας.      

 

Ερώτηση: Είστε ένας άνθρωπος που ασχολείται για πολλά χρόνια με το κομμάτι του πολιτισμού, όπως αποδεικνύεται από τις δραστηριότητες σας. Η Ξάνθη έχει τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων;

Απάντηση:    Θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας αρκετά τυχερούς. Βρισκόμαστε σε μια πόλη, η οποία έχει την τύχη να συντηρεί πλήθος πολιτιστικών δράσεων. Οι λαογραφικές γιορτές και οι γιορτές παλιάς πόλης αποτελούν βασικούς πυλώνες πολιτιστικών δράσεων, όμως δεν είναι οι μόνες. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αναπτύξει έντονη πολιτιστική δράση με μια σειρά από δομές τις οποίες ως επί το πλείστον τις συντηρούν μόνοι τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), το Λύκειο Ελληνίδων, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το ΠαΚεΘρα, η Φιλοτελική Εταιρία, ο Σύλλογος Ποντίων, ο σύλλογος Μικρασιατών, ο σύλλογος Κυπρίων, ο σύλλογος Εβριτών, ο σύλλογος Σαρακατσάνων, σύλλογος Αρμενίων, χορευτικοί σύλλογοι όπως οι Τραντέλενες, ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, οι Θάμυρις, ο χορευτικός σύλλογος Θράκη, οι Κρήτες, ο πολιτιστικός σύλλογος Δαφνώνα, ο πολιτιστικός σύλλογος Κιμμερίων, ο εκπαιδευτικός μορφωτικός σύλλογος Ρομ Κιμμρίων, οι καρναβαλικοί σύλλογοι (αν ξεχνάω κάποιον ζητώ συγγνώμη!), αποτελούν το έμψυχο δυναμικό και την κινητήρια δύναμη της πόλης μας. Οι πολιτιστικές δομές οι οποίες ήδη τρέχουν στην πόλη μας όπως προαναφέραμε: Λαογραφικές Γιορτές, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Πολιτιστικό Αντάμωμα, Ξάνθη Πόλις Ονείρων, Παρχάρια, 8 Φεστιβάλ κινηματογράφου, 5 Φεστιβάλ μουσικής κ.α. αποτελούν ήδη μια δυναμική η οποία υλοποιείται τόσο από τον Δήμο όσο και από τους πολιτιστικούς φορείς και σ’ αυτή την προσπάθεια  το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης θα πρέπει να στέκεται συνεργάτης, συμπαραστάτης και αρωγός. Το πολιτιστικό προϊόν είναι μια πολυεπίπεδη επένδυση η οποία πέρα από την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, τον προβληματισμό, την παροχή νέων οπτικών, μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης και τουριστική ανάπτυξη για το σύνολο της περιοχής. Ο τουρισμός (θρησκευτικός, συνεδριακός, νέων τεχνολογιών (η ομάδα ρομποτικής της πόλης μας, τα πάει περίφημα), αργοτουρισμός, περιπατητικός, ποδηλατικός, φυσιολατρικός) είναι πεδία τα οποία αξίζει και πρέπει να προσπαθήσουμε να τα αναπτύξουμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ 

 

Σχετικά Άρθρα