Κοινωνία Τελευταία Νέα

Συμμετοχή του συλλόγου «Ελπίδα» σε συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά

Photo 1Soraya Post Lazlo Andor Paraskevi Michou sampixa soylehman

Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Ρομά Δροσερού «η Ελπίδα» ταξίδεψε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με θέμα  Roma Inclusion on the Ground- the Romact approach. (H ένταξη των Ρομά στη βάση- η προσέγγιση του προγράμματος ROMACT.) Πρόκειται για ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο έλαβαν μέρος 400 συμμετέχοντες από 30 χώρες , εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων Ρομά.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να προβούν σε έναν συνολικό απολογισμό του έργου ROMACT  καθώς και σε περαιτέρω διαβουλεύσεις που αφορούν στην εξέλιξή του. Το ROMACT υλοποιείται από το 2013 σε 40 δήμους στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στην Ιταλία και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν  οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο για τους Ρομά να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες τους και να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους.

Από την Ελλάδα, έκτος από την κα Σουλεϊμάν παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των δήμων Βόλου, Πέλλας, Σητείας, Αγίας Βαρβάρας μέλη οργανώσεων Ρομά, Έλληνες εκπρόσωποι του προγράμματος ROMED, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τυρνάβου κος Αναστάσιος Ψύρρας, και η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η κα Σουλεϊμάν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συναντήσει μία παλιά φίλη του συλλόγου, την κα Σοράγια Ποστ, Ρομά Σουηδή Ευρωβουλευτής της «Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας» και να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν στο καινούριο της πόστο και να την καλέσει στο Δροσερό προκειμένου να τη γνωρίσουν οι γυναίκες του συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα