slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Στο Δρώμενο του Βώλακα στην Δράμα θα συμμετάσχουν μέλη της ΦΕΞ

Τα Δρώμενα του Βώλακα αποτελούν τοπικές παραλλαγές του εθίμου των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με εκπληκτική ζωντάνια κι αυθεντικότητα. Τα έθιμα αυτά, χαντέτια, στην ντόπια διάλεκτο, συνεχίζουν την πορεία τους πάνω στον πανάρχαιο διονυσιακό λατρευτικό κύκλο μετά τις χειμερινές τροπές του Ήλιου και φέρουν μέσα στον πνεύμα τους ίχνη των Ρωμαϊκών Σατουρναλίων και των Βυζαντινών Καλένδων υπό τους μεθυστικούς ήχους της μουσικής παράδοσης του τόπου μας όπως αυτή παίζεται με την γκάιντα, το νταχαρέ και τη λύρα.

Τα δρώμενα στο Βώλακα Δράμας πραγματοποιούνται κάθε χρονιά το τριήμερο 6,7 και 8 Ιανουαρίου. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι διαδραματίζονται τα έθιμα της Μπάρας (6/1), των Αράπηδων (7/1) και του Γάμου και Αρκούδων (8/1).
Φέτος μπορούν να συμμετέχουν μέλη της ΦΕΞ στο έθιμο του Γάμου και ειδικότερα στο ρόλο του Κουμπάρου. Ο ρόλος του Κουμπάρου και των συγγενών πολύ συνοπτικά έχει ως εξής:
Κυριακή απόγευμα 7 Ιανουαρίου 2018

  • 1ο κάλεσμα του κουμπαριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα με τραγούδι, χορό και προσφορά κερασμάτων

    Δευτέρα πρωί – μεσημέρι 8 Ιανουαρίου 2018

  • 2ο κάλεσμα του κουμπαριού συνοδεία κερασμάτων και αντάμωμα με τον Γαμπρό
  • Επίσκεψη στο σπίτι της Νύφης
  • Τελετουργικά έθιμα γονιμότητας
  • Τέλεση Γάμου στην πλατεία
  • Χορός και τραγούδι για όλους

Δεν χρειάζεται προγενέστερη εμπειρία κουμπαριού! Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα θα υποδείξουν με κέφι και χαρά όλες τις υποχρεώσεις του κουμπαριού!
Δηλώστε συμμετοχή (έως 20 Δεκεμβρίου)  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – τηλ. 2541025421

Όσοι επιθυμούν διανυκτέρευση μεμονωμένη ή όλου του τριημέρου παρακαλούνται να δηλώσουν αριθμό ατόμων για έγκαιρη κράτηση σε ξενώνα – υπάρχει μικρός αριθμός διαθέσιμων κλινών.
Ελάτε να ζήσουμε όλοι μαζί ένα αυθεντικό παραδοσιακό έθιμο της περιοχής μας με εγγυημένη διασκέδαση, τραγούδι και χορό!

Σχετικά Άρθρα