Οικολογία Τελευταία Νέα

Στην Βιστωνίδα κάνουν μια μικρή «στάση» πουλιά που πάνε να ξεχειμωνιάσουν στην Αφρική

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

ΕΠΑΜΑΘ- Γιορτή πουλιών 15 (2) ΕΠΑΜΑΘ- Γιορτή πουλιών 15 (3) ΕΠΑΜΑΘ- Γιορτή πουλιών 15 μασκες

Μπήκε σιγά σιγά το φθινόπωρο και όλα τα μεταναστευτικά πουλιά που καμαρώναμε στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στις νότιες περιοχές της Αφρικής για να ξεχειμωνιάσουν! Αυτό το ταξίδι της μετανάστευσης γιορτάστηκε για ακόμη μια χρονιά από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών», πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ», μαζί με τους μικρούς μας φίλους από τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Η «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών» είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 21 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το θέμα της διοργάνωσης ήταν «Tα μεταναστευτικά πουλιά», με σκοπό να τονισθεί η σημαντικότητα της προστασίας των περιοχών όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα πουλιά ή ακόμη και των περιοχών όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Ήδη πολλά πουλιά ξεκίνησαν το μεγάλο τους ταξίδι προς Νότο, για ανεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, μέχρι να περάσει ο χειμώνας. Η Ελλάδα είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από δύο σχολεία της Π.Ε. Ξάνθης και ένα σχολείο της Π.Ε. Καβάλας.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας συμμετείχαν: την Τρίτη 6/10 – το ιδιωτικό σχολείο Άξιον, με 23 μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης δημοτικού και την Παρασκευή 9/10 το δημοτικό σχολείο Ευμοίρου με 23 μαθητές της Ε’ τάξης. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, συμμετείχαν, την Τρίτη 6/10, δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του 1ου 12/Θ δημοτικού σχολείου Χρυσούπολης.

Κατά την υλοποίηση της προγραμματισμένης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  • Προβολή παρουσίασης (power point), σχετικής με τα χαρακτηριστικά των πουλιών και τη μετανάστευσή τους.
  • Κατασκευή μάσκας πουλιών (ζωγραφική – χειροτεχνία)
  • Περιβαλλοντικά παιχνίδια ήχων, μουσικής και κίνησης, μέσα από τα οποία τα παιδιά διασκέδασαν και παράλληλα, αφουγκράστηκαν διάφορους ήχους και μελωδίες. Συγκεκριμένα άκουσαν: ήχους πουλιών, ήχους διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο στους βιοτόπους των πουλιών (πυροβολισμοί, κατασκευές κλπ.), καθώς και όμορφες – χαλαρωτικές μελωδίες, που στο άκουσμα τους παραπέμπουν σε φυσικά φαινόμενα και φυσικά οικοσυστήματα (βροχή, αέρας, θάλασσα, ποτάμι κλπ.).
  • Το ευχάριστο και καινοτόμο πρόγραμμα έκλεισε με ξενάγηση στον υγρότοπο και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια.

Τα παιδιά πέρασαν ένα δημιουργικό πρωινό, γεμάτο παιχνίδι και ενημέρωση και έφυγαν για το σχολείο τους, γεμάτα χαμόγελα και μια ευχή για τους φτερωτούς μας ταξιδιώτες…

«Καλό ταξίδι και καλή επιστροφή»!

Σχετικά Άρθρα