Κόμματα Τελευταία Νέα

Σταύρος Θεοδωράκης: Η χώρα θέλει αναγέννηση κι εσείς είστε ακόμη επί της διαδικασίας

Την ιδεολογική ανοησία των μνημονιακών και αντιμνημονιακών που κατασκεύασε ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του Μνημονίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ξημέρωμα της Παρασκευής ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τα ψέματα του πολιτικού πελατειακού συστήματος και οι αλήθειες του Ποταμιού ήταν ο καμβάς της ομιλίας του επικεφαλής του Κινήματος.

«Πέντε χρόνια λέγατε κ. Τσίπρα -εσείς και τα φερέφωνά σας- λέγατε ότι όποιοι δεν συμφωνούν μαζί σας, όποιοι σας κάνουν κριτική είναι «γερμανοτσολιάδες» και «προσκυνημένοι». Και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε Καγκελάριος Μέρκελ. Ο Ολαντρέου έγινε ο «φίλος Ολάντ» και ήρθε η συμφωνία, ήρθε και το Μνημόνιο. Τώρα είστε εσείς λοιπόν οι γερμανοτσολιάδες και οι προσκυνημένοι; Όχι! Είστε, όμως, οι πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε τα ψέματα, για να βρεθείτε καβάλα στην εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ επεσήμανε για πολλοστή φορά την ανάγκη για κυβερνήσεις συνεργασίας, για μεγάλες συμπράξεις που θα καθρεφτίζουν μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο εκλογικό νόμο: Χρειαζόμαστε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τα δώρα και την προβολή που τους «πουλάνε» οι καναλάρχες. Χρειαζόμαστε δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό όπως και στην Πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δυο μέρες  τώρα αντί να συζητάμε για αυτά που πρέπει να διορθώσουμε και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επισπεύσουμε, γίναμε κομπάρσοι  στην προσωπική παράσταση μιας εγωπαθούς. Και η ευθύνη είναι δική σας κ. Τσίπρα. Εσείς την επιλέξατε και παρά τις προσπάθειές μας όλες αυτές τις εβδομάδες, αρνείσθε την απομάκρυνσή της. Η επιλογή της είναι δείγμα της αδυναμίας σας να επιλέξετε χρήσιμους για τη χώρα ανθρώπους. Και η παραμονή της είναι δείγμα της ατολμίας σας».

Διαβάστε την ομιλία:

H χώρα παραμένει με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης και η Boυλή φοβάμαι αποσυντίθεται. Αμηχανία και παραίτηση. Βουλευτές που εκλέχθηκαν για να σκίσουν μνημόνια, ψηφίζουν νέα μνημόνια. Bουλευτές που εκλέχθηκαν για να αντιπολιτευθούν, συμπολιτεύονται.

Ίσως είναι η μέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα. Για το ψέμα στην πολιτική.  Για το ψέμα που χτίζει πολιτικές καριέρες. Για το ψέμα που καταστρέφει τόσες δεκαετίες αυτή τη χώρα. Στην πολιτική το ψέμα θα το βρεις και με άλλους όρους. Πολιτικές υποσχέσεις.  Κομματικές υποσχέσεις. Προεκλογικές υποσχέσεις. Όπως και να το πεις όμως… ψέμα είναι.

Ας πάρουμε μόνο τα ψέματα της μνημονιακής εποχής.  Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι η Ελλάδα βάδιζε στην καταστροφή και ξεκίνησε την πρωθυπουργία του διαλαλώντας ότι λεφτά υπάρχουν. Μετά ήταν τα ψέματα του κ. Σαμαρά. Από τα Ζάππεια ξόρκιζε τα μνημόνια. Και μετά ήρθαν τα δικά σας μεγάλα ψέματα κ. Τσίπρα. Η ιδεολογική σας ανοησία περί μνημονιακών και  αντιμνημονιακών.

Και οι μηχανισμοί σας όλα αυτά τα χρόνια αντί να προετοιμάζουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα: Μονομερής διαγραφή του χρέους, διεθνής διάσκεψη για το χρέος,  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, κατώτατος μισθός 751 ευρώ,  13η σύνταξη, κι άλλα πολλά.

Δεν υπήρχε ομάδα χτυπημένη από τα μνημόνια που να μην της σερβίρατε κι από ένα ψέμα. Και ταυτοχρόνως φουντώνατε το μίσος για όλους τους άλλους. Γιατί αφού τα πράγματα διορθώνονται τόσο απλά, «με έναν νόμο και ένα άρθρο», όποιος δεν φέρνει αυτόν το νόμο, είναι προδότης.

Οι μηχανισμοί σας και οι υπάλληλοί σας ήταν πολύ παραγωγικοί και σε ό,τι αφορά το Ποτάμι. Δεν υπήρξε λάσπη που να μην μας την πετάξατε. Σας θυμίζω το χιούμορ σας κ. Πρωθυπουργέ -αρχές Ιουνίου- εδώ στη Βουλή. Που σας λέγαμε ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει και εσείς λέγατε ότι ανησυχούσαμε για τις διακοπές των Γερμανών βουλευτών. Κάπως έτσι καταστρέψατε και τις διακοπές των Ελλήνων και ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας.

Πέντε χρόνια λέγατε κ. Τσίπρα -εσείς και τα φερέφωνά σας- ότι όποιοι δεν συμφωνούν μαζί σας, όποιοι σας κάνουν κριτική είναι «γερμανοτσολιάδες» και «προσκυνημένοι». Και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε Καγκελάριος Μέρκελ. Ο Ολαντρέου έγινε ο «φίλος Ολάντ» και ήρθε η συμφωνία, ήρθε και το Μνημόνιο. Τώρα είστε εσείς λοιπόν οι γερμανοτσολιάδες και οι προσκυνημένοι; Όχι! Είστε, όμως, οι πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε τα ψέματα, για να βρεθείτε καβάλα στην εξουσία.

Δεκαετίες εκπαιδευόταν ο λαός απ’ όλους στην ψεύτικη γλώσσα των πολιτικών.  «Θα σε ψηφίσω για να με διορίσεις.  Κι αν δεν με διορίσεις – θα μου χαρίσεις το δάνειο. Κι αν δεν μου χαρίσεις το δάνειο – θα μου δώσεις επιδότηση. Κι αν δεν μου δώσεις επιδότηση – θα μου κόψεις τον φόρο. Κι αν δεν μου κόψεις τον φόρο – θα μου χαρίσεις το πρόστιμο. Κι αν δεν μου χαρίσεις το πρόστιμο – θα μου νομιμοποιήσεις το αυθαίρετο κι αν όχι το αυθαίρετο τότε θα μου διορίσεις ένα παιδί ή θα μεταθέσεις έναν φαντάρο».

Με αυτές τις συνταγές των πολιτικάντηδων ηττήθηκαν οι λίγοι πολιτικοί που τις τελευταίες δεκαετίες επιχείρησαν να πουν κάποιες αλήθειες. Με αυτές τις συνταγές των πολιτικάντηδων -στις αριστερές τους εκδοχές- αναρριχηθήκατε στην εξουσία. Καιάπως έτσι έφτασε η χώρα στον πάτο.  Χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα, μας προσπέρασαν.

Και τώρα κ. Τσίπρα ήρθε κι ο λογαριασμός για τα ψέματα σας. Ένα μεγάλο μέρος από το κολοσσιαίο δάνειο του 3ου Μνημονίου οφείλεται στα ψέματα και στην ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης. 30 δις – 40 δις; Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια.

Υπάρχουν όμως, λύσεις για τα ψέματα των πολιτικών; Υπάρχει. Η αλήθεια. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει ξανά να παράγει. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει πορεία αν η παιδεία της δεν φύγει μπροστά. Και το μπροστά κ. Τσίπρα σημαίνει «όχι άλλο Μπαλτά». Αυτές είναι οι μεγάλες αλήθειες που πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό.

Και η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη, έξω από το ευρώ! Μας χλεύαζαν οι σούπερ αριστεροί  αλλά και οι ακροδεξιοί παραστάτες τους, όταν λέγαμε «όχι παιχνίδια με το ευρώ».  Επί έξι μήνες σας το λέγαμε κι αν μας είχατε ακούσει τώρα θα ήσασταν με μια πολύ καλύτερη συμφωνία στα χέρια.

Ας μην επιστρέψω όμως πάλι στο παρελθόν. Πάμε στο σήμερα με τις αλήθειες του δικού μας Κινήματος. Η Ελλάδα για εμάς έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας, από μεγάλες συμπράξεις που θα καθρεφτίζουν μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο εκλογικό νόμο:

Χρειαζόμαστε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τα δώρα και την προβολή που τους «πουλάνε» οι καναλάρχες

Δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα – ας έχει ένα  μικρό προβάδισμα ανάλογα με το ποσοστό του, 10-20 έδρες. Αλλά ο 1/6 της Βουλής;

Θα πρέπει να περιορίσουμε την εξουσία των κομμάτων. Να κάνουμε οικονομικές περικοπές στα ρετιρέ της εξουσίας. Να μειώσουμε τους υπαλλήλους που απασχολούνται στα κόμματα. Εμείς στο Ποτάμι το κάναμε ήδη πράξη, μονομερώς. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με συμφέροντα και συντεχνίες, αλλά όχι να δημιουργήσουμε νέα συμφέροντα και νέες συντεχνίες.

Δικαιοσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Παραγωγή και εξαγωγές. Αν η χώρα δεν εξάγει, αν το δημόσιο δεν γίνει μικρότερο και αποτελεσματικό, αν δεν υπάρξει ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα τότε στην επόμενη κρίση θα βρεθούμε μεμιάς στη δραχμή.

Όλα αυτά όμως για να γίνουν πρέπει να συνδεθούν οι πολιτικοί με την πραγματικότητα.  Οι λογοτέχνες το λένε πιο καλά. Να μπαίνεις πάντα στο πετσί του άλλου…  Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχεις πάρει μυρωδιά από τη ζωή του άλλου…

Μπορούμε, λοιπόν, να βρεθούμε αυτή τη στιγμή στη θέση του Έλληνα και της Ελληνίδας;  Μπορούμε να πάψουμε να ακούμε μόνο τα κομματικά σας στελέχη;

Εμείς λέμε ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που παράγουν, σε αυτούς που δημιουργούν, στους αόρατους -για εσάς- του ιδιωτικού τομέα. Να ακούσουμε τη φωνή των νέων, των ανέργων, αυτών που ζουν με σκόρπια μεροκάματα μαύρης εργασίας.

Η πρωτοφανής σας σύλληψη κ. Τσίπρα να κάνετε δημοψήφισμα δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες νέους άνεργους. Εσείς βέβαια σταματήσατε να μετράτε τους ανέργους τον Ιανουάριο (μέχρι τότε τους μετρούσατε δύο φορές τη μέρα). Πάντως όλα δείχνουν ότι η ανεργία τρέχει προς το 30%.

Μετρήσατε ποτέ τις επιπτώσεις των capital controls, κ. Τσίπρα; Λέτε ότι με το δημοψήφισμα σπείρατε έναν σπόρο στην Ευρώπη. Πόσο μας στοίχισε αυτός ο σπόρος; 10 δις, 20 δις; Μας περίσσευαν αυτά τα λεφτά για να σπέρνουμε τους σπόρους της ιδεοληψίας σας; Μας περίσσευαν οι φίλοι και σπρώξαμε μερικούς στον Σόιμπλε;

Η συμφωνία που έχετε φέρει κ. Πρωθυπουργέ έχει και λάθη και αδικίες. Έχει όμως και ευκαιρίες για να χτίσουμε μια νέα πατρίδα.

Όμως, δυο μέρες  τώρα αντί να συζητάμε για αυτά που πρέπει να διορθώσουμε και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επισπεύσουμε, γίναμε κομπάρσοι  στην προσωπική παράσταση μιας εγωπαθούς. Και η ευθύνη είναι δική σας κ. Τσίπρα. Εσείς την επιλέξατε και παρά τις προσπάθειές μας όλες αυτές τις εβδομάδες, αρνείσθε την απομάκρυνσή της. Η επιλογή της είναι δείγμα της αδυναμίας σας να επιλέξετε χρήσιμους για τη χώρα ανθρώπους. Και η παραμονή της είναι δείγμα της ατολμίας σας.

Η εικόνα της Βουλής πολύ φοβάμαι ότι είναι μέρος του χάους της διακυβέρνησής σας. Όπως και οι εικόνες στη Λέσβο, στην Κω, στις γειτονιές της Αθήνας, που έχουν γεμίσει με ανασφάλεια όλους τους Έλληνες. Τα λέω αυτά επειδή τα ξέρω κ. Τσίπρα. Τα ξέρω γιατί έχω επισκεφτεί και τα νησιά πολύ πρόσφατα και γιατί τα είχα επισκεφτεί και παλιότερα.

Οι υπουργοί σας πειραματίζονται με επικίνδυνες ιδέες, με τα ανοικτά σύνορα. Κι έχουν ανοίξει όλες τις διόδους στους δουλεμπόρους, αδιαφορώντας για τους εθνικούς κινδύνους. Κάντε έναν κόπο, αφού ξεμπλέξετε με τη σημερινή δύσκολη μέρα κ. Τσίπρα, να μιλήσετε με τους δημάρχους των νησιών μας. Στη Λέσβο, στην Κω, στη Σάμο, στη Χίο. Να μιλήσει ο Πρωθυπουργός, να του πουν αν υπάρχει πολιτική για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Αν υπάρχει ο παραμικρός συντονισμός. Ούτε νερά δεν υπάρχουν για τους πρόσφυγες. Μόνο εντολές από την Αθήνα, για τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε υπηρεσίες ώστε να υπηρετηθούν. Μη μπερδεύεται διαφορετικά πράγματα. Είναι άλλο η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, άλλο η υποχρέωση να προσφέρει στέγη και προστασία στους πρόσφυγες και άλλο είναι η πολιτική των ανοικτών συνόρων που προπαγανδίζουν κάποιοι υπουργοί σας. Είδατε την αναλογία; Ήμασταν ένα προς εννιά με την Ιταλία και τώρα είμαστε ένα προς ένα. Και τώρα πάμε να κινήσουμε όλες τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Γιατί; Γιατί υπήρξε το δικό σας κάλεσμα και η δική σας πολιτική. Αν έχετε απορίες για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Βούτση μπορώ μια μέρα να σας κάνω ένα καλό φροντιστήριο και να σας μιλήσω για την ευθύνη και της Ευρώπης. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια και πολύ νωρίτερα από εσάς.

Τα τραγικά και τραγελαφικά αποτελέσματα μιας κομματικής εξουσίας διαμελισμένης σε συνιστώσες ζει η χώρα. Η πατρίδα κ. Τσίπρα θέλει αναγέννηση κι εσείς είστε ακόμη επί της διαδικασίας.

Οι βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουμε τη συμφωνία. Όχι από καθήκον απέναντι στους εταίρους μας. Από καθήκον απέναντι στους Έλληνες. Να μην πάνε χαράμι οι κόποι τους. Να μην βρεθούμε εκτός Ευρώπης.

Αυτή η συμφωνία είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια, η τελευταία ευκαιρία για να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. Τι σημαίνει αυτό; Πιστεύουμε ότι αλλάξατε κύριοι της κυβέρνησης; Πιστεύουμε ότι μπορείτε να φέρετε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα; Όχι! Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά -θα το πούμε ειλικρινά- δεν έχουμε άλλον δρόμο.

Και αυτή -επιτρέψτε μου- είναι η δική μας αμηχανία. Στηρίζουμε αυτή τη στιγμή αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε την σύγκρουση μαζί σας.  Αντίπαλοι των ιδεοληψιών σας και του αριστερίστικου συντηρητισμού σας, ελπίζοντας ότι ο ελληνικός λαός, την επόμενη φορά, θα συνταχθεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα.

Σχετικά Άρθρα