Γενική

Σπανακόπιτα

Με ασπρόμαυρο αλεύρι!

για το φύλλο:
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1κούπα λευκό αλεύρι
χυμός και πελτές από 3-5 πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας κρασί αλάτι
baking powder
ελαιόλαδο
λίγο νερό
για τη γέμιση:
½ κιλό φρέσκο σπανάκι
ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
½ μάτσο φρέσκο άνηθο
½ μάτσο φρέσκο μαϊντανό
2-3 αβγά
2 πράσα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
γάλα
για όσους θέλουνε να βάλουνε τυρί:
50 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά
50 γρ. τριμμένη σκληρή μυτζήθρα

Διαδικασία
Κοσκινίζουμε το μαύρο αλεύρι για να μην αφήσει φλούδες, προσθέτουμε το λευκό αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και το baking powder.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, πιέζοντας δυνατά το πορτοκάλι για να πέσει και πολτός μαζί. Ζυμώνουμε με το ένα χέρι προσθέτοντας με το άλλο είτε αλεύρι είτε νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτουμε το πράσο, το σπανάκι, το μαϊντανό και το μισό κολιάνδρο. Αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε μια γαβάθα προσθέτουμε τον υπόλοιπο κόλιανδρο, τα αβγά, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγη φέτα και λίγη μυζήθρα.
Με ένα πλάστη απλώνουμε τη μισή ζύμη και τη στρώνουμε σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Από πάνω βάζουμε τη γέμιση και “καπακώνουμε” με το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει επίσης με τον πλάστη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα.

Σχετικά Άρθρα