slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Σπάνιες φωτογραφίες του έπους του 1940 | Δείτε 20λεπτο video και 60 φωτογραφίες από τα εγκαίνια στην ΛΑΦΞ

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση άνοιξε τις πύλες της στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Ξάνθης και αφορά φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για το έπος του 1940  με θέμα: «Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της ψυχής» τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23, Οκτωβρίου στις 7 η ώρα το απόγευμα παρουσία του Στρατηγού του Δ Σώματος Στρατού Χαράλαμπου Λαλούση. Προσκεκλημένοι: οι θρησκευτικές, στρατιωτικές, πολιτικές και λοιπές
αρχές της πόλης της Ξάνθης. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες οι οποίες συλλέχθηκαν και οργανώθηκαν από τον κύριο Νικόλτσιο Βασίλειο.

Τον αγιασμό στα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονας και  πλαισίωσε μουσικά η μπάντα και η χορωδία του σώματος με τραγούδια του έπους του 40!

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 1 Οκτωβρίου  και θα λειτουργεί κατά τις ώρες 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

Δείτε το video που ετοίμασε η ομάδα της XanthiNews.gr:

Δείτε φωτογραφίες:

Το βιογραφικό του κ Νικόλτσιου, Βασίλειου:

Ο Βασίλειος Νικόλτσιος γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002, με αίτησή του, με το βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α.
Για περισσότερα από 35 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 8.000 ιστορικά κειμήλια, με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 110 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής του εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ενώ κειμήλια της συλλογής του εκτίθενται στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Μάχης του Σκρα, στο Μουσείο Επανάστασης 1821 – Εμμανουήλ Παπά Σερρών, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου και στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
Για περισσότερα από 15 χρόνια ασχολήθηκε με τη μουσειολογία. Με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία των νέων Στρατιωτικών Μουσείων (Νυμφαίας, Ρούπελ, Διδυμοτείχου, Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Καλαμάτας, ΕΛΔΥΚ και Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου). Το Μουσείο της μάχης του Σκρα, το Μουσείο Επανάστασης 1821 – Εμμανουήλ Παπά Σερρών, το Ιστορικό – Εθνικό Μουσείο Αναστασίου Λιάσκου και το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έγιναν, επίσης, με δικό του σχεδιασμό και επιμέλεια.
Είναι συγγραφέας των έργων: “Λοιπόν, έχουμε πόλεμο! Alors, c”est la guerre – Πεπραγμένα εν μέσω λόγων και εικόνων του ”40″, Θεσσαλονίκη 2010, “Η προσφορά του Υγειονομικού Σώματος στο “Παλιό” 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως”, Θεσσαλονίκη 2010, “Η Υγειονομική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897”, Θεσσαλονίκη 2008, “Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904 – 1908”, Θεσσαλονίκη 2008, “Η προσφορά της Υγειονομικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία”, Θεσσαλονίκη 2006, Τ”ο οχυρό Ρούπελ, Απρίλιος 1941, μέρες δόξας”, Θεσσαλονίκη 2006, “Οχυρό Ρούπελ”, Θεσσαλονίκη 2005, “Η προσφορά των Υγειονομικών Αξιωματικών στο Μακεδονικό Αγώνα 1904 – 08”, Θεσσαλονίκη 2004, “65 1 Ιστορικά Μουσεία της Ελλάδας”, Θεσσαλονίκη 2004, “Από το Σαραντάπορο στη Θεσσαλονίκη”, Θεσσαλονίκη 2002, “Ρούπελ, το οχυρό της ιστορίας και της μνήμης”, Αθήνα 2002, “Η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εποποιία 1940-44”, Θεσσαλονίκη 2000.
Από το 2002 εργάζεται στο Φαρμακείο του στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα είναι διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα (το 2011) είναι Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου.
Είναι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Αναστασία Χαδιά και έχουν τρεις γιους, το Νίκο, τον Άγη και τον Παύλο.

 

Σχετικά Άρθρα