Επιστολές Τελευταία Νέα

Σοροπτιμιστικός όμιλος Ξάνθης: Στεκόμαστε δίπλα στις Νιγηριανές φίλες μας

“Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια Μας”- Ακόμη τα περιμένουμε

 Abducted school girls

Στις 14 Απριλίου 2014, 234 μαθήτριες 16-18 ετών απήχθησαν από το σχολείο τους στο Chibok  της Νιγηρίας. Υπεύθυνη είναι η ισλαμιστική οργάνωση Boko Haram. Η Boko Haram, που αντιτίθεται σε κάθε μορφή δυτικής εκπαίδευσης ακολουθεί μια βίαιη πρακτική αποσταθεροποίησης σε διάφορες περιοχές του Βορείου τμήματος της χώρας, από το 2009, με βομβιστικές επιθέσεις και τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι περισσότεροι από 2300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις από το 2010, εκ των οποίων οι 1500 μέσα στο 2014. Η Οργάνωση Boko Haram δήλωσε ότι τα κορίτσια θα γίνουν «νύφες» για τα μέλη της οργάνωσης είτε θα «πουληθούν» στην αγορά ως «σκλάβες».

Ένα περιστατικό- πολυδιάστατη σημασία

Στην περίπτωση των κοριτσιών που απήχθησαν από το σχολείο τους, διακρίνουμε πολλαπλή παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων τους.

Στη Νιγηρία, ιδιαίτερα μετά το 2000, υπάρχουν συχνά συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ιδιαίτερα στο Βορρά, η προσπάθεια επιβολής ενός Ισλαμιστικού καθεστώτος από τη Boko Haram οδηγεί σε επιθέσεις σε εκκλησίες, σε σταθμούς και σχολεία, ή, όπως πρόσφατα, την αρπαγή των κοριτσιών από το σχολείο τους. Η Νιγηρία έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες Adamawa, Borno και Yobe.

Παρότι η Νιγηρία έχει υπογράψει και επικυρώσει τον Αφρικανικό Χάρτη για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και των Λαών (African Charter on Human and Peoples’ Rights), παρατηρούμε μαζική παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία, στη θρησκευτική ελευθερία, στην εκπαίδευση, στη μη διάκριση, στην προστασία από βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες της. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «τους τελευταίους μήνες πολλές απαγωγές και θάνατοι έχουν προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών, τόσο στο εσωτερικό της Νιγηρίας όσο και προς γειτονικές χώρες».

Παρότι η Νιγηρία έχει υπογράψει και επικυρώσει τον Αφρικανικό Χάρτη για τα Δικαιώματα και την Ευημερία του Παιδιού (African Charter on the Rights and Welfare of the Child), παρατηρούμε επίσης και την παραβίαση των δικαιωμάτων και τη θυματοποίηση των μαθητριών που απήχθησαν, όχι μόνο στο πλαίσιο της γενικότερης σύγκρουσης, αλλά λόγω της ευάλωτης θέσης τους ως ανήλικες γυναίκες. Οι οποίες στοχοποιούνται αφενός λόγω της επιλογής αυτών και των οικογενειών τους να μορφωθούν σε συγκεκριμένο σχολείο, επιλογή που πυροδοτεί τη σύγκρουση με της Boko Haram, αλλά και λόγω της ίδιας της φύσης και της ηλικίας τους, καθώς μπορούν εύκολα να γίνουν «αντικείμενο» διακίνησης και εκμετάλλευσης.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, από μαθήτριες θύματα εμπορίας (trafficking)

Ο όρος “trafficking” γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τη σύγχρονη μορφή δουλείας. Δεν πλήττει μόνο νεαρά κορίτσια, αλλά και αγόρια. Η εκμετάλλευση δεν έχει φύλο, ενώ απειλεί τη ζωή των θυμάτων και αποτελεί σοβαρό έγκλημα κυρίως με διεθνείς προεκτάσεις.

Όπως και στις άλλες ηπείρους, έτσι και στην Αφρική, οι διακινητές εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση των θυμάτων και τα εξαναγκάζουν σε καταναγκαστική εργασία, καταναγκαστικό γάμο ή σε σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις από τα θύματα αφαιρούνται και στη συνέχεια πωλούνται ζωτικά όργανα.

Μπορεί να συμβεί παντού και σε οποιονδήποτε. Αλλά χώρες και περιοχές που είναι αποσταθεροποιημένες προσφέρονται περισσότερο για την παράνομη και εγκληματική αυτή δραστηριότητα, ελλείψει νομοθεσίας ή εφαρμογής της και επιβολής κυρώσεων, λόγω διαφθοράς, ενόπλων συγκρούσεων και γενικευμένης βίας, οικονομικής εξαθλίωσης, κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και άλλων παραγόντων.

Τα θύματα δεν είναι μόνο αριθμοί

Είτε μιλάμε για τους νεκρούς των επιθέσεων και τους εκτοπισμένους είτε για τα κορίτσια που έγιναν θύματα εμπορίας, δε μιλάμε μόνο για αριθμούς. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Μιλάμε για τις οικογένειες, για την καθημερινότητα, για τα όνειρα, για τη ζωή των θυμάτων. Τη ζωή των θυμάτων που αφαιρείται ή καταστρέφεται σε βαθμό που καθιστά τη ζημια μη αναστρέψιμη. Και δυστυχώς, μιλάμε για την κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σε όλους τους ανθρώπους βάσει αυτής ακριβώς της ιδιότητάς τους, να έχουν γεννηθεί άνθρωποι.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αρπαγή των κοριτσιών ξεκίνησε δυναμικά, με προσωπικότητες όπως η Μισέλ Ομπάμα, διάσημοι καλλιτέχνες, ακόμη και οι πέντε υποψήφιοι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ζητούν την επιστροφή των νεαρών, αλλά δυστυχώς δεν πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν συνδράμει με δυνάμεις τους στην επιχείρηση εντοπισμού των νεαρών, οι προσπάθειες παραμένουν άκαρπες. Και η ίδια η κυβέρνηση της Νιγηρίας μοιάζει να εγκαταλείπει, παρά τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών της χώρας στο BBC ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη διάσωση των κοριτσιών, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει ούτε ένα πειστικό στοιχείο για τη δήλωση αυτή.

Στα τέλη Ιουνίου, η Μπόκο Χαράμ, σε επιδρομή στο χωριό Kummabza, στη Βορειοανατολική Νιγηρία, απήγαγε άλλες 60 γυναίκες και παιδιά, σκότωσε 30 άντρες, λεηλατώντας τα αποθέματα τροφίμων και καίγοντας το χωριό, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Στις πολιτείες της Βορειοανατολικής Νιγηρίας, τα παιδιά έχουν να πάνε στο σχολείο από το Μάρτιο που ξεκίνησαν οι επιθέσεις κατά μαθητών, καθώς οι γονείς του φοβούνται να τα στείλουν. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να λάβει μέτρα για να γίνουν τα σχολεία πιο ασφαλή και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους.

Στεκόμαστε δίπλα  στις Νιγηριανές φίλες μας

Το μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης συντασσόμενα με άλλα 35.000 μέλη της Σοροπτιμιστικής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας εκφράζουν τις ειλικρινείς τους ελπίδες για τη γρήγορη και ασφαλή επιστροφή των κοριτσιών από τη Νιγηρία. Σοροπτιμίστριες από όλη την Ευρώπη  και την Αφρική καταδίκασαν την πράξη βίας ενάντια σε μια ομάδα αθώων κοριτσιών. Η εκπαίδευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα στο οποίο όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε τα λόγια της Nneka Chris – Asoluka, Προέδρου των Σοροπτιμιστριών της  Νιγηρίας, ότι « οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας των παιδιών και η στόχευση στα σχολεία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς εκφοβισμό,  διώξεις , και όλες τις άλλες μορφές βίας». Τα μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης ως μέλη της Σοροπτιμιστικής  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν να στέκονται σταθερά ενάντια σε όλες τις πράξεις βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπου μπορούν να συμβούν, και θα συνεχίσουν να προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους.

Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ

Πολιτικός επιστήμονας

Σχετικά Άρθρα