Επιστολές

Σκόρδα | Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Η 18η Ιουνίου 2018 είναι μια σημαδιακή ημερομηνία.
Στα πλαίσια της 18ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης Alexpo2018 της
Αλεξανδρούπολης, οι σκορδοπαραγωγοί της Νέας Βύσσας θα επιδιώξουν να
καταχωρηθούν στα Ρεκόρ Γκίνες με την κατασκευή της μεγαλύτερης
πλεξούδας σκόρδων στον κόσμο μήκους 300 μέτρων.
Πρωταγωνιστής του εγχειρήματος η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου η ταχύτερη
στο πλέξιμο σκόρδων του οικισμού στον οποίο παράγεται ούτε λίγο ούτε
πολύ το 70% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής.
Η Δήμητρα πλέκει 1000 σκόρδα σε περίπου 45 λεπτά της ώρας.
Δεδομένου ό,τι για την πλεξούδα του Γκίνες θα χρειαστούν 12000 σκόρδα,
η Δήμητρα θα πλέκει για 12 περίπου ώρες.
Πέρυσι είχαμε στη Νέα Βύσσα τα εγκαίνια του μουσείου ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ απο
τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αφορμή τα 150 χρόνια απο το
θάνατο του Στέφανου Καραθεοδωρή.
Εφέτος θα έχουμε μια άλλου τύπου πτυχή των επίγονων των ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ.
Όλοι οι υπερτασικοί του κόσμου με πρώτο εμένα ετοιμαζόμαστε να
ανακηρύξουμε τη Νέα Βύσσα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΔΡΑ.
Ας δούμε τώρα κάποια πράγματα λίγο πιο πέρα απο το υπερθέαμα, που όμως
είναι απαραίτητο, γιατί διαφορετικά όλα… σαν όνειρο περνούν, σαν
φθινοπώρου χελιδόνια όπως ερμήνευσε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά σε στίχους
Δημήτρη Κεσίσογλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι τοις πάσι γνωστό πως το σκόρδο ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Ταμπλέτες άοσμου σκόρδου έχουν όλα τα φαρμακεία.
Οι ταμπλέτες αυτές δεν κατασκευάζονται όμως στην Ορεστιάδα, όπου το
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ενω οι ταμπλέτες που ρίχνουν το ζάχαρο καταπολεμώντας το ζαχαρώδη
διαβήτη με πρώτη ύλη το μύρτιλο, παράγονται απο τους παραγωγύς του
μύρτιλου στο Καλαμπάκι της Δράμας.
Σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών.
Διατίθενται αποκλειστικά απο το πρατήριό τους στη Δράμα ενω
αποστέλλονται με αντικαταβολή σε όλο τον κόσμο.
Προτρέπω τους σκορδοπαραγωγούς της Νέας Βύσσας όταν τελειώσει με το
καλό η Alexpo2018 να έρθουν σε επικοινωνία με τους μυρτιλοπαραγωγούς
απο το Καλαμπάκι της Δράμας.
Πολλά θετικά θα προκύψουν ένθεν κακείθεν.
Θα σας πάω λίγο πιο μακριά.
Ευχάριστη διαπίστωση πως παρά τα μύρια όσα προβλήματα και δυσκολίες,
στήνεται ξανά ο πρωτογενής τομέας, με μεγάλες αξιώσεις.
Η παραγωγή προϊόντων σαν τα σκόρδα, τα μύριλα, τα κράνα, το ιπποφαές,
τη λεβάντα, τη ρίγανη… και τόσων άλλων ων ουκ έστιν τέλος, μπορεί να
μας ξαναδώσει παγκόσμια ακτινοβολία.
΄΄ Κάνε την τροφή σου φάρμακο & το φάρμακο τροφή σου! ΄΄
Η συνταγή του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ απο χιλιάδες χρόνια μπροστά.
Λες και ήταν χτες.
Πως να τη μεθερμηνεύσουμε σήμερα;
Η γαστρονομία, στην οποία είναι αφιερωμένη η Alexpo2018 καλείται να
συγκεράσει μέχρι την τελική ολοκληρωμένη έκφρασή της κάποιες
παραμέτρους ονομαζόμενες επιστήμες.
Είθε οι…ριπές του φάρου της Αλεξανδρούπολης να…ταξιδεύουν μέσα απο
τις δέσμες φωτός πέρα απο τους ναυτιλομένους, όσους επιχειρούν,
μελετούν, πρωταγωνιστούν για την επόμενη ημέρα.
Επίγονοι των ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ άξιοι!
Θερμά συγχαρητήρια.

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα