Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Σκληραίνει την στάση της η Περιφέρεια ΑΜΘ προς τα φορτηγά που κινούνται εκτός Εγνατίας Οδού

lathro fortigo

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Επιβάλλοντα μέτρα περιορισμού της επικίνδυνης κίνησης των φορτηγών διεθνών μεταφορών στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, που γίνεται προς αποφυγή πληρωμής διοδίων

Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και εργασίας προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης την περασμένη Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στην Κομοτηνή, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών της ΠΕ Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου, ΠΕ Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, των Αστυνομικών Δ/ντών Ξάνθης κ. Γεώργιου Καλαϊτζή και Ροδόπης κ. Γεώργιου Γκράνα, της Εκτελεστικής Γραμματέως κας Ζωής Κοσμίδου, του Γεν. Δ/ντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων και Μεταφορών των ΠΕ: Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Θέμα στη σύσκεψη ήταν το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια λόγω της υπέρμετρης και επικίνδυνης χρήσης του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου από βαρέα οχήματα διεθνών μεταφορών, από χώρες του εξωτερικού, στην προσπάθεια να αποφεύγουν την Εγνατία οδό και την πληρωμή των διοδίων. Καταστρέφονται τα οδοστρώματα και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι οδικής ασφάλειας στις κατοικημένες περιοχές. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τη θερινή περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι κινήσεις τουριστικών διελεύσεων, καθώς και αυτές των γεωργικών μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς προϊόντων.

Διαπιστώθηκε:

α) Ότι η επιβολή ποινικών και διοικητικών προστίμων για τροχαίες παραβάσεις ακυρώνεται από την ανυπαρξία μηχανισμών επιβολής είσπραξης. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση.

β) Επιβολή μέτρων περιορισμού της κίνησης (εκτός της Εγνατίας Οδού) των ως άνω Φορτηγών – Αυτοκινήτων με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Κυβέρνησης.

γ) Επιβάλλεται η απαγόρευση κίνησης των ως άνω Φορτηγών – Αυτοκινήτων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα Σαββατοκύριακα, πλην αυτών της μεταφοράς ευπαθών προϊόντων.

δ) Απαιτείται και δρομολογήθηκαν εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι, καθώς και έλεγχοι των μικτών κλιμακίων της Περιφέρειας και επιβολή κυρώσεων. Ακινητοποιήσεις οχημάτων και ό,τι προβλέπει ο νόμος, θα επιβάλλονται επί τόπου.

ε) Να επισημανθούν οι ενέργειες προς τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ανέφερε:”H υπόθεση των φορτηγών διεθνών μεταφορών που μας καταστρέφουν τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια είναι πασίγνωστη. Δυστυχώς διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων μακράν του τόπου εκδήλωσης του εκάστοτε προβλήματος δεν αποτελεί απλώς διοικητική στρέβλωση, αλλά επιφέρει και επικίνδυνη αναποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε τις αρμοδιότητες αλλά απαιτούμε και θα ληφθούν μέτρα”.

 

Σχετικά Άρθρα