Γενική

Σε φάση σχεδιασμού ο χώρος υποδοχής λαθρομεταναστών στο Αγίασμα

Τι δήλωσε για το καυτό θέμα στη συνέντευξη τύπου ο Υπερνομάρχης Κ. Τάτσης

Από τον Οκτώβριο έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία Κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή του Αγιάσματος του Δήμου Κεραμωτής απεκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας Καβάλας Ξάνθης Κώστας Τάτσης.
Ειδικότερα δήλωσε για το θέμα: «Ο χώρος της παλιάς Φωνής της Αμερικής στο Αγίασμα, υπήρξε πρόκληση για μένα. Πριν από αρκετά χρόνια σε επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι είχε λεηλατηθεί και ότι είχε αποψιλωθεί από τα πάντα εκτός από τα γυμνά μπετό. Προχώρησα σε ενέργειες προκειμένου να τον αξιοποιήσω σε χώρο χρήσιμο για την κοινωνία, τη γεωργία, τον αγροτουρισμό. Ζήτησα την παραχώρησή του από την ΚΕΔ η οποία και πραγματοποιήθηκε. Η υλοποίηση όμως εκείνου του οράματός μου κατέστη αδύνατη τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και λειτουργικούς.
Βλέποντας τελευταία τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πατρίδας μας να αντιμετωπίσει στα σοβαρά το θέμα της λαθρομετανάστευσης θεώρησα ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση διότι είναι έξω και μακριά από κατοικημένοι περιοχή. Βρίσκεται σε περιοχή RAMSAR που δεν επιτρέπεται γύρω η οικοδόμηση, μακριά από τουριστικό ενδιαφέρον και μέσα σε δίαυλο πορείας μεταναστευτικών κυμάτων.
Ζήτησα τους όρους με τους οποίους απαιτείται η δημιουργία τέτοιων κέντρων και σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις διεθνών στάνταρς. Βεβαιωθήκαμε ότι στόχος της Πολιτείας είναι η ανάπτυξη αυτών των κέντρων με στάνταρς υψηλών προδιαγραφών, και ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων.
Γνωρίζαμε καλά ότι πρέπει να διαβουλευθούμε με τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, όπου οι προκαταλήψεις αλλά και η στρεβλή παραπληροφόρηση συχνά δημιουργούν αντιδράσεις.
Επειδή όμως υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες οι οποίες πρέπει να αρθούν πριν φτάσουμε σε θέματα ενημέρωσης διαβούλευσης και οι οποίες δυσκολίες απαιτούν χρόνο πολύ- πολύ μεγαλύτερο από ότι χρόνο χρησιμοποιεί το σύνολο των ΜΜΕ, θελήσαμε να γνωστοποιήσουμε τόσο στην κοινωνία όσο και στα ΜΜΕ τις προθέσεις μας σε χρόνο που θα μας επέτρεπε να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα.
Η τυχαία ανακοίνωση από την Αθήνα, από τα ΜΜΕ για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στην Καβάλα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας προοπτική, άνοιξε το θέμα και φοβάμαι ότι δημιούργησε ένα κλίμα με καταστάσεις και γεγονότα που δεν αγγίζουν την πραγματικότητα.
Σήμερα το πρωί με λύπη μου με πληροφόρησαν ότι φίλος δημοσιογράφος με ελαφριά την καρδιά απευθυνόμενος στο δήμαρχο Κεραμωτής του είπε ότι ο Τάτσης σας λέει ψέματα. Λυπάμαι γιατί τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί δεν θίγουν το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, αλλά την ίδια τη δημοσιογραφία της Περιφέρειας, ο ρόλος της οποίας έχω πει πολλές φορές είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί αποτελεί ασπίδα στην παμφάγο και αδυσώπητη δημοσιογραφία του Κέντρου, που ούτε αρχές έχει ούτε ηθική γνωρίζει και που λειτουργεί με πρακτικές ανθρωποφαγίας.
Το λέω αυτό γιατί τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί και θέσεις δίνουν το δικαίωμα στους απλούς πολίτες να παρασύρονται σε εξωπραγματικές απόψεις όπως αυτές που άκουσα από φίλους του Αγιάσματος ότι οι τρόφιμοι του κέντρου υποδοχής θα είναι 10.000 και θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα γύρω και μέσα από τα χωριά τους.
Θέλω να σας πληροφορήσω με πλήρη ειλικρίνεια ότι οι επισκέπτες του κέντρου θα είναι μέχρι του αριθμού των 600 ατόμων.
Το κέντρο θα αποτελείται από χώρους με τους κοιτώνες, από χώρους εστίασης, από χώρους ψυχαγωγίας, θα έχει δύο γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μια μεγάλη και πλήρη παιδική χαρά, χώρους υγειονομικού ελέγχου, χώρους παραμονής αστυνομικής δύναμης, χώρους διαμονής χωριστούς για το προσωπικό και περίφραξη ασφαλείας. Με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση η παραμονή τους θα είναι διάρκειας το πολύ τριών μηνών, με πιθανότητα επέκτασής της εάν και εφόσον κριθεί ότι αυτό θα συμβάλλει στην αναστολή της πρόθεσής των εκείθεν των συνόρων λαθρομεταναστών να περάσουν τα σύνορά μας.
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα ανέρχεται στον αριθμό των 80 ατόμων, σε πλήρη ανάπτυξη, η δε μεταφορά τους θα γίνεται από δρόμο που δεν θα διέρχεται από κατοικημένη περιοχή.
Εάν αυτά όλα δεν γίνουν όπως οι κρατικές υπηρεσίες βεβαιώνουν, το κέντρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους δηλ τη Διευρυμένη και το Δήμο Κεραμωτής, εφόσον θελήσει να συμπράξει μαζί μας στη λειτουργία του.
Όσο αφορά τις διαδικασίες διαβούλευσης θα επανέλθουμε τόσο με το Δήμαρχο Κεραμωτής, όσο και με το Δήμαρχο της Χρυσούπολης και φυσικά θα επισκεφθώ για διαβούλευση τους κατοίκους του Αγιάσματος και άλλων κοινοτικών διαμερισμάτων εφόσον κριθεί απαραίτητο. Βέβαια θα προηγηθεί συζήτηση και ενημέρωση με το Νομάρχη Καβάλας.
Ο προϋπολογισμός του έργου θα περάσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσης υπολογίζεται στη διετία».

Σχετικά Άρθρα